Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Премијер уводи ванредно стање, креће у обрачун са демонстрантима

Канадски премијер Џастин Трудо активирао је овлашћења за ванредне ситуације да би угушио протесте возача камиона.

Они су паралисали престоницу Отаву и блокирали граничне прелазе због ковид ограничења која је Канада увела за све превознике који прелазе границу између САД и Канаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Позивајући се на канадски закон о ванредним ситуацијама, који савезној Влади даје широка овлашћења да успостави ред, Трудо је искључио употребу војске, пренео је АП.

Он је изнео уверавања да ће хитне мере „бити временски ограничене, географски циљане, као и разумне и пропорционалне претњама на које треба да одговоре“.

„Ове блокаде су незаконите, а ако још увек учествујете, време је да идете кући“, изјавио је Трудо након виртуелног састанка са лидерима провинција у земљи.

Више од две недеље, стотине, а понекад и хиљаде демонстраната у камионима и другим возилима, налазили су се на улицама главног града Отаве протестујући због обевезне вакцинације камионџије и других мера уведених ради сречавања ширења ковид-19 и осуђујући Трудоову владу.

Учесници такозваног „конвоја слободе“, такође, су блокирали више граничних прелаза између САД и Канаде.

Најпрометнији и најважнији гранични прелаз мост Амбасадор који повезује Виндзор у Онтарију са Детроитом у САД поново је јуче отворен након што је полиција ухапсила десетине демонстраната и разбила скоро једнонедељну опсаду која је пореметила производњу аутомобила у обе земље.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг