Свет

НАПРАВИЛИ СУ ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Путин наредио прекид напада, а онда су стигле лоше вести за Украјину

Владимир Путин наредио је у петак прекид напредовања руске војске у Украјини, међутим убрзо је наредио да се напад настави, наводе из Кремља. Разлог? У Москви тврде да су операције настављене јер је Кијев одбио преговоре. Из Кијева тврде да то није тачно.

Према речима Димитија Пескова, Путин је, чекајући преговоре, наредио да се паузира напад на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Јуче, у светлу нерешених преговора са украјинским руководством, главнокомандујући, председник Русије, наредио је обуставу напредовања главне групе руских оружаних снага у Украјини. Али у суштини, пошто је украјинска страна одбила преговоре, руска војна операција је данас настављена у складу са планом“, рекао је Песков у конференцијском позиву са новинарима.

Украјина: То није тачно

Међутим, Украјина демантује да је одбила преговоре са Русијом, како тврди Кремљ.

Шеф кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак рекао је да је то неистина и да је Русија поставила „неприхватљиве услове ултиматумске захтеве“ .

„Украјина, наравно, није одбила преговоре. Украјина и председник Зеленски категорички се одричу било каквих неприхватљивих услова или ултимативних захтева са руске стране“, рекао је Подољак.

Зеленски први звао Путина

Украјински председник Владимир Зеленски упутио је позив за преговоре руском председнику, који је јуче током разговора са кинеским колегом Си Ђинпингом рекао да је Русија спремна за разговоре.

„Путин је спреман да пошаље делегацију на нивоу представника министарстава одбране и спољних послова као и председничке администрације у Минск на преговоре“, рекао је јуче Песков.

Претходно, саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак је истакао да је Украјина спремна чак и да преговара са Русијом о неутралном статусу, али тражи гаранције за безбедност.

„Украјина је увек остављала простор за преговоре, па и сада, када је Русија кренула у масовну инвазију“, рекао је Подољак.

Три дана рата

Подсећамо, руске трупе упале су у Украјину у четвртак рано ујутру по налогу руског председника Владимира Путина. Војну интервенцију на Украјину, Путин је назвао „специјалном војном операцијом“, а за само 24 сата руске трупе успеле су да заузму Чернобиљску електрану и приђу на само 30 километара од Кијева.

Други дан руског напада на Украјину обележиле се борбе у околини Кијева и офанзива на Харков, град на истоку земље. Такође, министарство одбране Русије саопштило је да су руске снаге заузеле град Чернихив на северу земље, али и аеродром Гостомељ у предграђу Кијева.

Трећег дана у фокусу је престоница Украјине, у којој су се према наводима украјинских званичника, током ноћи чули пуцњи и експлозије. Такође, украјински званичници обајвили су фотографије гранатиране стамбене зграде у Кијеву, у којој према последњим подацима, није било жртва.

Извор: Нова