Србија

НАШ ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ДЕТАЉНУ ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ: Да ли нам се враћа зима?

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић у новој прогнози за викенд и наредне дане најављује смену лепог времена. У четвртак и петак сунчано, до 15 степени, али за викенд захлађење, каже Ђурић.

Каква се временска ситуација очекује до краја фебруара и почетком марта и да ли се враћа зима?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији у четвртак и у петак под утицајем антицклона, тј. поља високог ваздушног притиска биће сунчано и топлије, али се ујутро очекују слаб мраз и магла. Максимална температура биће од 10 до 15°Ц, у Београду до 14°Ц. У петак крајем дана повећање облачности.

У суботу са северозапада следи јаче наоблачење са слабом кишом, док се на југоистоку пре подне очекује сунчано. Максимална температура биће од 7°Ц на северозападу до 13°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 10°Ц.

– У наставку викенда и у недељу Србија ће бити под утицајем циклона са југа Италије и са Јонског мора и налазићемо се у његовом североисточном делу, тако да нас са североистока очекује продор хладније ваздушне масе. Очекује се и појачање источног и североисточног ветра, тако да ће ветар бити јак, на планинама и на истоку Србије и са олујним ударима. Биће облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, уз вејавицу и уз повећање снежног покривача. Максимална температура биће од 3 до 7°Ц, у Београду до 5°Ц. У току вечери и ноћи услова за суснежицу и снег биће и у нижим пределима на југу и на западу Србије. Иначе, поменути циклон са југа Италије премештаће се преко Јонског мора и даље преко Грчке даље на исток – каже Ђурић.

– Почетком следеће седмице на северу Србије биће променљиво облачно и суво. У осталим пределима очекује се облачно и хладно са кишом, суснежицом и снегом. У планинским пределима очекује се повећање снежног покривача, а у нижим пределима тек понегде формирање и то углавном у јужним и централним пределима, али и уколико дође до формирања, врло брзо ће се и топити, јер ће температуре бити у “плусу“ – додаје Ђурић.

У Београду се киша очекује у понедељак и то углавном ујутро и пре подне, а на Авали и падинама Авале падаће суснежица и снег. Максимална температура биће од 2°Ц на југу до 8°Ц на северу Србије, у Београду од 5 до 7°Ц.

У наставку следеће седмице циклон са Медитерана биће доста источније и потпуно ће нестати његов утицај на време у Србији, а са запада се очекује јачање веома снажног антициклона, тако да ће уследитити стабилизација времена и осетнији пораст ваздушног притиска, који ће бити знатно изнад нормале. Од среде ће бити суво, а управо ће снажан антициклон изнад западне Европе представљати блокаду за продор циклона и облачних и падавинских систем са Атлантика унутар копна Европе и до нашег подручја, а уједно се очекује и предах од орканских олуја над северозападном и западном Европом, уз веома стабилно и суво време. Од среде се у Србији ујутро очекује слаб мраз, а током дана нешто топлије време, уз температуре од 6 до 12°Ц, у Београду око 10°Ц.

– С обзиром на то да је просек максималне температуре за ово доба године од 6 до 10°Ц, видимо да ће оне до петка бити изнад просечних вредности, за викенд око просечних вредности. Последњег дана фебруара и првог дана марта очекују су температуре који степен испод просека, а потом се током првих дана марта вредности враћају на просечне вредности. Иако се за викенд и почетком следеће седмице очекује захлађење, правих зимских услова биће само у планинским пределима, док да смо још увек календарски и даље у зими, може да нас краткотрајно подсете суснежица и снег у недељу увече и почетком следеће седмице у јужним и централним пределима Србије – закључује Ђурић

Извор: Новости