Русија Свет

НАТО се хитно огласио! ПУТИН ДИГАО НИКАД МОЋНИЈУ СИЛУ, Су-35, С-400, панцири, 30.000 војника

Руско-белоруске војне вежбе „Савезничка одлучност 2022“ почеле су у Белорусији, саопштило је Миностарство одбране Русије

Циљ маневара: вежбање сузбијања и одбијања спољне агресије у току одбрамбене операције, као и супротстављање тероризму и заштита интересе Савезне државе. Очекује се да ће око 30.000 војница учествовати у вежбама са Белорусијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране Русије саопштило је да на вежбама учествују јединице Источног војног округа које су за кратко време прешле 10.000 километара, као и Оружане снаге Белорусије. Војне вежбе се одржавају на пет војних полигона у Белорусији и у одређеним деловима републике. Авијација користи четири аеродрома.

Јуче је у Белорусију стигао и начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов који ће оценити спремност руских јединица.

Раније је било саопштено да су у Белорусију пребачени системи противваздушне одбране С-400 „Триумф“, дивизион комплекса малог домета „Панцир С“, вишенаменски ловци четврте генерације Су-35 и офанзивни авиони Су-25СМ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков описао је заједничке вежбе као озбиљне, наводећи да су Русија и Белорусија „суочене са претњама без преседана“.

Из НАТО-а, међутим, поручују да заједничке вежбе означавају највеће руско ангажовање у тој бившој совјетској држави још од времена Хладног рата, а Бела кућа је вежбе назвала “ескалационом” акцијом у условима тензија око Украјине.

Русија је више пута негирала било какве планове за инвазију на Украјину упркос томе што је, како тврди ББЦ, на граници окупила више од 100.000 војника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг/rs.sputniknews.com