Свет

Научник из АстраЗенеке шокирао свет: „Политичари су убили стотине хиљада људи“

Научник са Оксфорда изнео је шокантне тврдње у вези са угледом вакцине АстраЗенеце, коју су нанели политичари и научници.

Сир Џон Бел је научник који је радио на развоју вакцине АстраЗенеца каже како мисли да су научници и политичари „вероватно убили стотине хиљада људи“ јер су својим изјавама нарушили репутацију тог цепива, пише Индепендент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„‘Нанели су штету угледу вакцине на начин који је одјекнуо остатком света“, рекао је професор Сир Џон Бел је рекао:

„Мислим да је лоше понашање научника и политичара веројатно убило стотине хиљада људи, што је нешто на што не могу бити поносни“, додао је он.

Током давања вакцине Oxford/AstraZeneca у Уједињеном Краљевству, владини саветници препоручили су да се млађима од 40 година понуди алтернатива због повезаности те вакцине с врло ретким случајевима стварања крвних угрушака.

С тиме повезани страхови такође су довели до тога да су многе земље попут Немачке, Француске, Шпаније, Италије, Холандије, Ирске, Данске, Норвешке, Бугарске, Исланда и Тајланда на неко време обуставиле коришћење ове вакцине.

Вакцина такође није играла значајну улогу у кампањи за бустер дозе. ББЦ је известио да се приликом аплицирања више од 37 милиона додатних доза вакцина даних у Великој Британији, у само 48.000 случајева радило о вакцини АстраЗенеца.

Коментари Сир Џона Бела појављују се у тренутку кад три од 10 локалних подручја у Великој Британији бележе пораст броја случајева из недеље у недељу.

Пет подручја у Великој Британији с највећим порастом броја нових случајева су Ексетер, Харт, Форест оф Дин, Гуилдфорд и Норт Девон. Шкотска је у суботу забележила још два смртна случаја од коронавируса и још 5.593 позитивна случаја, док је број пријема у болницу пао. У суботу је у болници било 958 особа с потврђеним цовидом-19, што је мање у односу на петак кад их је било 990 и мање у односу на исти дан прошле недеље кад их је било 1291.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист