Русија Свет

Није добро! КРЕЋЕ РАТ? Пуцњава у Донбасу, Запад страхује да ће Путин то искористити као изговор

Артиљеријска паљба одјекује истоком Украјине док се Кијев и проруски сепаратисти међусобно оптужују за „инциденте гранатирања“ а Запад страхује да би то могло да послужи Моксви као изговор за инвазију.

По друштвеним мрежама круже фотографије делимично уништеног дечјег вртића за који Кијев тврди да је у украјинском делу Донбаса. Проруски сепаратисти пак наводе да је украјинска војска гранатирала њихов вртић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) потврдила је да је на истоку Украјине дошло до „више инцидената гранатирања“ али није могла да процени ко је пуцао на кога. Очевици кажу да се пуцњава лује око аеродрома Доњецк и села Еленовка који се оба налазе на побуњеничкој територији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ситуација у Донбасу „ескалира“ и упозорио на „огромни ударни потенцијал украјинских снага“.

Запад страхује да би јутрошњи инциденти у делу Украјине где од 2014. свако мало долази до кошкања између проруских сепаратиста и украјинске војске, могли да послуже руском председнику Владимиру Путину као изговор за инвазију на Украјину.

Како пише Дејли мејл, Путин би могао да нападне свог суседа под изговором да „штити“ Русе који живе у Донбасу, што је тактика коју је искористио у Грузији 2008. године.

У међувремену, нови сателитски снимци показали су да се преко ночи појавио нови понтонски мост на граници Белорусије и Украјине, где руска војска у Белорусији одржава војне вежбе. Мост је у области Припјат, близу Чернобила и преко њега би руске трупе наводно могле да стигну до Кијева.

На другим сателитским снимцима види се масовно кретање снага преко Белорусије, Русије и Крима. На некима се виде напуштене области где су до скора били нагомилани руски тенкови, док се на другима види конвој возила како се припрема да превезе хеликоптере, тенкове и артиљеријску машинерију.

НАТО и Вашингтон, упркос објави из Москве да је повукла део трупа по завршетку војних вежби близу границе, упозоравају да Путин не само да не повлачи војску већ шаље још снага на границу и да сада пред Украјином стоји 150.000 руских војника, тенкова, хеликоптера, војних авиона, муниције. То би значило да је више од половине руских копнених снага у стању високе приправности и могле би да се у кратком року покрену.

Око 20 руских бојних бродова почело је данас војне вежбе у Каспијском мору, саопштило је руско министарство одбране.

Западни медији преносе да је Путин раније ове недеље упозорио да се над Русима у Донбасу спроводи „геноцид“ и да су у тој области пронађене „масовне гробнице“ које датирају још из 2014. године, од када у источној Украјини трају сукоби.

Бела кућа већ недељама упозорава да би Кремљ могао да нађе изговор за инвазију – од напада на Русе и масовних гробница, до наводне употребе хемијског оружја. Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да Русија нема никакве конкретне доказе за ове оптужбе, али ни САД своје тврдње о датуму (среда, 16. фебруар) и плану руске инвазије нису могле да докажу.

НАТО и Украјина такође су саопштили да нису видели доказе да Руси повлаче снаге, а генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг упозорио је Кремљ на озбиљне последице ако нападне Украјину.

У међувремену, из Француске и Немачке стижу сигнали да би Емануел Макрон и Олаф Шолц можда могли да „притисну“ Володимира Зеленског да почне са спровођењем споразума из Минска који нуди широку аутономију сепаратистичким територијама.

Савет безбедности УН данас би требало да се састане и размотри споразуме из Минска за које је Путин рекао да су начин да се дипломатским путем реши криза.

САД и НАТО би ускоро требало да добију писани одговор Русије на њихово одбијање да им испуне безбедносне захтеве који подразумевају стопирање ширења НАТО на исток и спречавање Украјине да постане чланица Алијансе.

„Русија је у финалној фази припреме свог званичног одговора Западу“, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова и додала да ће „после тога, бити договорени даљи кораци“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Дејли мејл