Свет

НИЈЕ ДОБРО! СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ ПОСЛЕ ЧЕТВРТЕ ДОЗЕ: Мистерија у Израелу, очи целог света упрте у њега! Ево шта се дешава!

Бројке инфицираних, али и мртвих расту као луде, а ником није јасно зашто!

У следећих неколико дана с високим нивоом пажње треба пратити развој епидемиолошке ситуације у Израелу. Експерти још не излазе с оценама ситуације јер је крајње деликатна, па чак и помало застрашујућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је, наравно, о корони. А шта то толико загонетно плаши научнике широм света? Ствар је проста: ради се о земљи која је прва вакцинисала своје грађане не само трећом него и четвртом дозом „Фајзеровог“ цепива. Вакцинисан је знатан део популације, а ипак се у омикрон таласу бележи експлозија случајева на далеко вишем нивоу него што је просек у Европској унији или у Сједињеним Америчким Државама.

Како пишу светски медији, тренутно изгледа да се учврстио тренд брзог пада броја нових случајева, али сада им вртоглаво расте крива смртних случајева.

У омикрон таласу Израел је у једном дану пребројао невероватних 10.968 случајева на милион становника, што је четири пута више од врхунца омикрон таласа у ЕУ или 5,5 пута више у односу на највећи забележен број у САД. То је, подразумева се, и далеко, далеко више него што су износили најгори српски бројеви.

Израелски подаци, дакле, сада јасно указују да уопште више нема дилеме да чак ни трећа ни четврта доза нису гаранција за заустављање ширења заразе. Чак се (каква радост за антиваксере), како пишу западни медији, отвара питање да ли је висок проценат вакцинације трећом и четвртом дозом, на неки начин, повезан с убрзањем заразе. Не, не ради се о томе да се људи заражавају због вакцине, већ су се, пишу новине, Израелци можда превише опустили верујући у бустере.

Што се тиче броја умрлих у Израелу, ситуација још није толико драматична, али очигледно је да су још у снажном тренду раста, те су већ по дневном броју мртвих претекли ЕУ и Сједињене Државе.

Средином ове недеље, према писању Џерузалем поста, урађено је више од 200.000 тестова, а 29 одсто било је позитивно. Тренутно су укупно пребројали нешто више од 9.000 смрти, али сада је тај број почео да им се повећава за стотину дневно. Најпознатије клинике попуњене су између 90 и 108 одсто (ова друга бројка значи да су убачени додатни капацитети). У изолацији је више од 6.100 лекара и сестара. У болницама никада није било више пацијената. Од близу 6.000 хоспитализованих, чак их је 47 одсто у критичном стању.

Мада ће се многи стручњаци наљутити, израелска искуства из омикрон таласа наводе на питање јесу ли имали један бустер више? Ако нису, забрињава шта још можемо доживети.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс