Србија

НОВА ПРЕВАРА СЕ ШИРИ ФЕЈСБУКОМ: Ако вам стигну ове поруке, нипошто их не отварајте

Фото: Pixabay.com

На друштвеним мрежама се, поново, шири вирус. Одређени број корисника пријавио је поруке које гласе “Мислим да сам те видео у овом видеу, јеси ли то ти?” или “Погледај ко је умро” са пратећим линком.

Иако порука често стигне и од неког од ваших пријатеља, сасвим сигурно је да је њихов налог заражен, па се поруке шаљу аутоматски – у сваком случају видео је готово увек нека врста вируса, можда чак и рансомwаре софтвера или пхисхинг преваре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пхисхинг (изговара се: фишинг) је напад који покушава да вам украде новац или идентитет тако што вас набавља да откријете личне информације – као што су бројеви кредитних картица, информације о банци или лозинке – на веб локацијама које су легитимне. Сајбер преваранти су обично поуздана предузећа, пријатељи или познаници у лажној поруци, која садржи везу ка пхисхинг веб локацији.

Рансомwаре је злонамерни тип програма који закључава ваш компјутер, таблет или паметни телефон – или енкриптује ваше фајлове и затим захтева откуп за њихово безбедно враћање.

Апсолутно не треба отварати било какве линкове чија УРЛ адреса изгледа макар мало сумњиво, а са оваквим вирусним порукама те адресе су готово увек сумњиве.

Извор: Курир.рс/Телеграф