Регион

Одлука претходне Владе биће поништена!

У Службеном листу Црне Горе објављена је измењена одлука о црногорском држављанству која треба да ступи на снагу за осам дана

Реч је о измењеној одлуци коју је донела одлазећа Влада прошле недеље о стицању црногорског држављанства. Одлука ступа на снагу осам дана од објаве у Службеном листу, а предвиђа да се под ставком „10 година боравка“ сматра пет година привременог, плус пет година сталног боравка у Црној Гори, док је ранији законски услов за пријем у црногорско држављанство био 10 година сталног боравка у држави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

МУП је на том документу радио више од годину, али је повучен након протеста опозиције.

– На основу члана 17 Закона о црногорском држављанству („Службени лист ЦГ”, бр. 13/08, 40/10, 28/11, 46/11, 20/14, 54/16 и 73/19) Влада Црне Горе је 4. фебруара 2022. године, без одржавања

седнице, на основу прибављених сагласности већине чланова Владе, донела Одлуку о измени одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом. Члан 1: У Одлуци о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом („Службени лист ЦГ”, бр. 47/08, 80/08, 30/10 и 56/12) у члану 2 став 1 алинеја 2 мења се и гласи: „- одобрен стални боравак и/или одобрен привремени боравак у складу са законом којим се уређује боравак странаца у Црној Гори – наводи се у Службеном листу, преноси цдм.ме.

Потпредседник одлазеће Владе и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић рекао је јуче да ће та одлука бити поништена.

– Поништиће се таква одлука, она не може да добије правну снагу јер није добила сагласност МУП-а. Апелујем на колеге да у овом техничком мандату не доносе одлуке које могу бити врло штетне. Против тога сам – казао је Абазовић.

Влада је спорну одлуку о изменама за стицање црногорског држављанства донела на телефонској седници док је трајала расправа у парламенту о изгласавњу неповерења Влади, 4. фебруара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс