Регион Србија

Огласили се епидемиолози – упозорење не слути на добро! „ПРОПУСНИЦЕ ЋЕ СЕ СИГУРНО УКИНУТИ, АЛИ…“

Делимично укидање ковид потврда олакшало би свакодневно функционисање грађана

Од суседа из Хрватске стижу најаве да би могло да дође до делимичног укидања ковид-потврда зато што губе на важности откако се појавио омикрон сој. Директор Института за јавно здравље Хрватске Крунослав Цапак изјавио је и да ће Европска комисија ускоро признати брзе антигенске тестове и да се за то залаже 18 држава чланица и најавио делимично укидање ковид-потврда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ковид-потврде губе на својој важности откад је дошла омикрон варијанта вируса. Омикрон варијанта заобилази имунолошки систем. Често заражава вакцинисане и оне који су преболели ковид, а пре тако није било – рекао је Цапак.

Да ли је тако нешто могуће и у Србији, као и да ли наши грађани могу да очекују постепено укидање потврда, говорио је епидемиолог Радмило Петровић:

– Могуће је укидање ковид потврда, али не можемо да знамо када, јер то зависи од целокупне епидемиолошке ситуације. Самим тим, не можемо да говоримо о конкретном временском интервалу, да ли ће то бити на пролеће или лето. У неком тренутку сигурно да, зависи од броја заражених. Што се тиче тестова, сматрам да су брзи антигенски тестови непоуздани, мислим да ће ПЦР и даље бити највалиднији – рекао је епидемолог за наш портал и додао:

– Није у реду потцењивати нове сојеве короне. Сваки нови сој има нове симптоме, клиничка слика је са сваком подваријантом другачија, тако да не треба говорити да је неки сој блажи од другог – закључио је Петровић.

Епидемиолог Зоран Радовановић, наводи да и потенцијално укидање ковид потврда неће умногоме утицати на грађане, будући да се у пракси то није контролисало на начин на који је требало:

– Укидање ковид потврда не би нешто много променило, код нас се практикује тек после 20 часова, а сведоци смо да се то не контролише како треба. Свако може да покаже било чији QR код и без последица крши мере, што је аутоматски умањило значај пропусница. Није било контроле тога, тако да њихово укидање неће ништа значајно променити – рекао је Радовановић и додао.

– У европским земљама је другачија епидемиолошка ситуација, они имају много више вакцинисаних него у Србији. Ситуација код њих је под контролом, јер упркос заражавању, имају мали проценат преминулих. Свакако коју год одлуку да буду донели, гледаће се епидемиолошка ситуација сваке земље, па неке земље могу бити изузете од правила која буду уведена у оквиру ЕУ. Нове сојеве не треба потцењивати, они можда јесу блажи, дају лакшу клиничку слику, али су доста заразнији. Они који су вакцинисани нису засигурно сачувани од нових сојева, али ће имати много блаже симптоме, него што је то случај са невакцинисанима – закључио је Радовановић.

Делимично укидање ковид потврда олакшало би свакодневно функционисање грађана, али за путовање у иностранство, ће и даље сви морати да испуне услове путовања које прописује свака земља. Министарство спољних послова Србије препоручује држављанима Србије који путују у иностранство да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати.

Скандинавске земље укидају мере
Данска је прва европска земља која је укинула све ковид мере. Упркос огромном броју нових случајева короне, Данци се враћају нормалном животу. Од 1. фебруара у Данској више не морају да се носе заштитне маске. такође, неће бити обавезно да се показују ни потврде о вакцинисању или оздрављењу од короне, а није потребан ни тест. За велике манифестације више нема ограничења броја учесника. И на фудбалским стадионима од сада смеју да се попуне сва места, а поново је могућ и одлазак у клубове или барове. Већину мера укида и Норвешка, јер је, како поручује влада, мало вероватно да ће стални пораст броја случајева корона вируса угрозити здравствени систем.

Шведски Завод за јавно здравство објавио је да би већина или све епидемиолошке мере могле бити укинуте 9. фебруара, под условом да се тренутно стање у болничком систему не погорша. Шведска већ недељама готово свакодневно бележи рекордан број заражених, број пацијената на интензивном лечењу и број смртних случајева од ковида стабилни су и релативно ниски, па се очекује да ће Шведска кренути путем својих скандинавских суседа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо/Srbijadanas.com