Свет

ОПАСНА РЕТОРИКА: НАТО се хитно огласио након Путинових претњи

Генрални секретар НАТО савеза Јенс Столтенберг изјавио је да је Путинова нуклеарна реторика „опасна“ и „неодговорна“.

Руски председник Владимир Путин претходно је издао наредбу министру одбране Сергеју Шојгуу да у стање високе приправности ствави нуклеарно оружје Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како истиче Путин, то је његов одговор на „агресивне изјаве“ челника НАТО.

Истовремено, портпаролка Беле куће Џен Псаки рекла је да је одлука руског председника Владимира Путина да стави руске нуклеарне снаге у стање високе приправности део ширег обрасца непровоциране ескалације и „измишљених претњи“ из Кремља.

„Ово је заиста образац који смо видели од председника Путина кроз овај сукоб, који производи претње које не постоје како би се оправдала даља агресија. Глобална заједница и амерички народ би то требало да сагледају кроз ту призму“, рекла је Псаки.

На питање о додатној војној помоћи или санкцијама, Псаки је рекла да су САД спремне да пошаљу више хуманитарних, економских и одбрамбених војних залиха, напомињући најновије најаве администрације о помоћи од почетка сукоба.

„Напоменула бих да су санкције које смо јуче објавили ставиле Русију у ранг са Ираном, одсецајући је од банкарског система са глобалном заједницом“, рекла је Псаки.

Извор: Нова

Ознаке