Русија

Ово ће их разбеснти! ЛАВРОВ ГОВОРИО И О КОСОВУ: Американци праве проблеме

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је путем видео линка са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом о ситуацији у Сирији, Либији и на Балкану, а такође га је и детаљно информисао о преговорима Русије са држава-чланицама НАТО-а и ОЕБС-а о безбедносним гаранцијама.

– Размењена су мишљења о бројним актуелним међународним темама, као што су Сирија, Либија, активностима Мисије УН на Косову, између осталог и у контексту председавања Русије у Савету безбедности УН у фебруару. Лавров је детаљно информисао државног секретара УН о преговорима са држава-чланицама НАТО-а и ОЕБС-а о безбедносним гаранцијама – наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров је обратио пажњу Гутереша на проблеме са којима се сусреће руско представништво при организацији у Сједињеним Америчким Државама, јер америчка страна не испуњава своје обавезе.

– Лавров је посебну пажњу посветио проблемима са којима се представништво Русије при УН сусреће због тога што САД не испуњавају своје обавезе према Споразуму о централним институцијама светске организације. Обавезе се тичу враћања службених просторија које су Американци блокирали, као и издавања виза запосленима и члановима руских делегација које су укључене у рад Генералне скупштине и њених главних комитета – истиче се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Подестимо, Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра 2021. нацрте уговора са Сједињеним Америчким Државама о гаранцијама безбедности, као и споразума о мерама за обезбеђење безбедности Русије и држава-чланица Северноатлантског савеза. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. Крајем јануара САД и НАТО упутили су Москви писане одговоре на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс