Србија

ОВО СМО СВИ ЧЕКАЛИ: Др Тиодоровић открио када ће бити укинуте мере

Земље широм Европе полако су кренуле да попуштају мере, те се јавност у Србији упитала шта је са нама, шта ми чекамо?

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да се о укидању мера још увек не може размишљати, а и да постоји извесна разлика између наших мера, и оних у Европи, те ћемо маске и даље носити у затвореном, а ковид пропуснице ће и даље бити потребне од 20 часова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данска, Шведска, Велика Британија, Шпанија, Италија, и многе друге земље, решиле су да попусте мере, међутим, заборавили смо једну битну чињеницу, наше мере су биле флексибилније, али и блаже у односу на Европу.

– Ми морамо задржати наше постојеће мере до даљњег, а то су маске у затвореном, дистанца, ковид пропуснице од 20 часова. Тако ће бити све док се број преминулих не смањи, као и број хоспитализованих. Подсетимо, неке земље које сада попуштају мере, оне су имале као меру ношење маске и напољу, ми то нисмо имали, тако да не знам шта би то ми то требало да укинемо? Ковид пропуснице код нас су биле најблаже у Европи, и то од 20 часова, сви остали су имали дуже, а неки су чак имали и на 24 часа – објашњава професор Тиодоровић.

Како истиче епидемиолог, не би требало да поредимо мере, али ни ситуацију са ковидом у тим земљама. У једном моменту док ми нисмо бележили толико високе бројеве новозаражених, они су увелико имали висок број хоспитализованих.

– Зашто се поставља то питање, као да се то не зна, како је код нас било, а како у Европи. Ови што сада најављују толико гласно да укидају мере, они су све време имали оштрије мере. Узмимо Италију као пример, која нам је ближа по менталитету, она је имала много оштрије мере него што смо их имали ми. То што су Ирци почели, Данци, Швеђани, па сви су они и у већем обиму вакцинисани а и бројке су биле веће него код нас. Тако да ја то не бих поредио, нити би се водио тиме шта они ради. Ми имамо дневну статистику и показатеље, на основу којих ћемо доносити закључке. Нема нових мера, али постојеће ћемо задржати – додаје професор Тиодоровић.

Европске земље бележиле су високе бројеве новозаражених у минулом периоду, сада је на снази лагани пад, док рецимо, Немачка и даље држи рекорде шестоцифрених бројева, те је према пресеку од пре два дана у овој држави забележено 247.128 новозаражених, тако да они нису за релаксацију мера. Према броју нових случајева заразе, високо се котира и Француска која је забележила, 153.025 новоинфицираних.

– У Европи хоспитализација пада, и практично са тим обухватом вакцинације и са мерама које су оштро спроводили, велики број земаља решио је да попусти. Португалија и даље држи мере, али видите и Ирска, и Енглеска и Данска, у градском саобраћају и даље држе маске, што значи да они ипак рачунају да тамо где постоји највећи ризик остаје маска. Ако поредимо шта се дешавало код нас, па код нас су маске носили савесни људи, а колико је таквих било? Наше мере су биле усклађене и не можемо се поредити ни по бројевима заражених, нити по навикама, нити по јачини мера… Тако да, понављам, ми морамо да задржимо мере и можемо их попустити када нам опадне број умрлих, број хоспитализованих – закључује професор Тиодоровић.

Изашли смо из максимума новозаражених

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, изјавио је за РТС да је Србија изашла из максимума новозаражених корона вирусом.

– Није једнако у целој Србији, али се не може занемарити да је репродукциона стопа испод један, из недеље у недељу биће мање заражених – рекао је Кон.

Коментаришући укидање карантина за заражене у Великој Британији, Кон је рекао да ово што се дешава читавом свету је завршница пандемијског тока болести.

– У тој завршници нормално је да се попуштају мере тамо где сте урадили све што је било могуће. Немогуће је трајно наставити живот са оваквим мерама какве су биле – навео је Кон.

Како је нагласио, корона вирус неће нестати, опстао је на планети, што смо схватили у јуну прошле године, кад су почели да оболевају вакцинисани у Израелу.

Извор: Блиц/srbijadanas.com