Свет

ОВО СУ ПУТИНОВИ УСЛОВИ ЗА ПРЕКИД СУКОБА: Само су два, чека се реакција државног врха Украјине

Москва је спремна да преговара о условима предаје са Кијевом, изјавио је у четвртак поподне портпарол Кремља Дмитриј Песков, а преноси руски РТ.

Песков тврди да је Путин „изразио спремност да се укључи у разговоре са украјинским колегом“, али са акцентом на добијање гаранције да ће Украјина бити „неутрална“ и обећање да неће држати оружје на својој територији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Пескова, ови услови би омогућили „демилитаризацију и денацификацију Украјине“ и елиминисали оно што Русија тренутно тврди да представља претњу њеној безбедности.

„Председник је уобличио своју визију шта очекујемо од Украјине како бисмо решили проблеме такозване „црвене линије“. То је, дакле, неутралан статус и одбијање распоређивања наоружања“, поновио је Пешков.

Он је такође рекао да ће Путин одредити време за преговоре, напомињући да ће се Русија ангажовати само „ако је руководство Украјине спремно да о томе разговара“.

„Операција има своје циљеве – они се морају остварити. Председник је рекао да су све одлуке донете и да ће циљеви бити постигнути“, наставио је Песков, сугеришући да ако Кијев пристане да испуни њихове захтеве, напад на Украјину може бити заустављен.

Извор: Курир.рс/Телеграм.хр