Спорт

Потпуни ПРЕОКРЕТ око Новака Ђоковића и вакцинације!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић је и даље главна тема у светским медијима после депортације из Аустралије.

Српски ас је током протеклих месец дана упркос дискредитацији и негативној кампањи већине медија, добио и неочекивану подршку, и то ни мање ни више него од Американаца и Британаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал „The Australian“ доноси причу о реакцији познатих научника који су осудили депортацију Новака Ђоковића из Аустралије.

– Научници са водећих америчких и британских универзитета осудили су аустралијско избацивање тениске звезде Новака Ђоковића као претерано и ауторитарно у новом истраживању које осуђује затварање невакцинисаних као казнено, дискриминаторно, принудно и контрапродуктивно- пише The Australian.

Током растућих протеста против обавезних вакцина широм света, укључујући Париз, Отаву и Канберу, девет водећих научника са универзитета, укључујући Оксфорд, Харвард и Џонс Хопкинс, позвало је да се обавезна вакцинација одбаци у светлу доказа да је „научно под знаком питања, етички проблематична и погрешно вођена.

– Одбијање пружања образовања, средстава за живот, медицинске неге или друштвеног живота, ако се људи не вакцинишу, изгледа да се не поклапа са уставним и биоетичким принципима, посебно у либералним демократијама- додаје се у истраживачком раду објављеном прошле недеље.

Издвајајући Аустралију, Аустрију и Немачку као пример за закључавање невакцинисаних, аутори су упозорили да су „ризици и штете“ обавезне вакцинације достигли тачку у којој су „далеко надмашили користи“.

– Аустралија је депортовала Ђоковића из Мелбурна у јануару из разлога јавног здравља након што је тенисер број један одбио да открије свој вакцинални статус, што је изазвало међународну буру. Екплицитна карактеризација господина Ђоковића као претње аустралијском „грађанском поретку и јавном здрављу“ наглашава забринутост због обавезне вакцине и пасоша као алата за ауторитарно понашање- рекли су аутори.

Научници су рекли да су владе постале прогресивно ауторитарније током пандемије, отварајући пут за већи надзор кретања појединаца и здравствених избора у будућности.

– Да ли ће се невакцинисани људи суочавати са искључењима из друштва у годинама које долазе? Хоћемо ли се вратити новим обавезним вакцинама и уличним борбама између демонстраната и полиције, сваки пут када се појави нова варијанта? наводи се у тексту.

Да подсетимо, Новак се враћа на терен наредне недеље на АТП турниру у Дубаију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Нова