Регион

ПОЗНАТИ КРИМИНОЛОГ ОТКРИО: Ништа није немогуће, радница хотела јавила да је видела Матеја?!

Фото: Фејсбук принтскрин

Он је пронашао човека након 64 година и тврди да ништа није немогуће, а сада му се јавила једна радница хотела која тврди да је видела Матеја?

Матеј Периш нестао је у Београду у ноћи између 30. и 31. децембра. За младићем се трага готово месец и по дана, а ситуација се додатно ужарила пре два дана када се почела да се шири објава хрватске манекенке која тврди да је у Минхену видела мушкарца који изгледа баш као Периш. Криминологу у пензији се јавила и једна жена, радница у једном хотелу која тврди да је видела Матеја?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Замолила је забринуто девојка путем Инстаграма све који знају колико је Матеј тачно висок да јој напишу у поруци, а јуче је за медије открила да у недељу стиже у Београд како би што пре разговарала с полицијом. Јер свака је информација, тврди још увек анонимна манекенка, важна.

– Све је могуће, у овом тренутку заиста све је могуће. Па и да је Матеј жив и отет – искрено говори Бранко Лазаревић, загребачки криминолог и стручњак за потраге у пензији, након што су у медије процуриле нове информације о нестанку младог Сплићанина.

Лазаревић верује у важност дојава, али искуство му је показало да у већини случајева овакви се потези повлаче ради мало медијске пажње и публицитета.

Наводно је виђен у македонском хотелу?

– Почетком јануара јавила ми се радница једног македонског хотела, уверавајући ме да је видела Матеја. Али, информација се показала неистинитом. У 20 година колико сам радио у полицији увек сам реаговао на дојаве, па и оне видовњака. Иако се показало да су више пута биле лажне него истините, све се мора проверити. Сваки полицајац мора апсолутно озбиљно схватити дојаву и истражити је, да се данас-сутра не би успоставило да је нестала особа заиста била на тој локацији, а службеници нису прочешљали терен – објашњава криминолог у пензији.

Шта ће с овом информацијом хрватска и српска полиција велико је питање, додаје Лазаревић, али не негира да је у оваквим случајевима и моћ аутосугестије поприлично велика, с обзиром на медијску покривеност истраге.

– Мени свака теорија сада звучи као могућа, у овом тренутку се треба дословно ловити за сваку сламку. Али тешко вам је из Загреба говорити о томе. Учествовао сам у хиљадама истрага и потрага, где би редовно нас десет седело на колегијуму и, како би се рекло, паметовало. Али када се случај решио, знало се показати да нико од нас није предвидео да ће одговор на многа питања лежати баш на том месту. Чудни су путеви нестанка и сви смо се знали чудити како се тога раније нисмо сетили – присећа се.

Међутим, наду не треба губити никада, све док се не истражи и онај наоко најневажнији детаљ.

– Успео сам пронаћи човека чак 64 године након нестанка. Понављам, ништа не можете одбацивати, а истрага треба трајати све док се коначно не дође до истине – закључује искусни Лазаревић.

Извор: srbijadanas.com