Свет

Пуцњава око зграде у којој је био врх државе, има погинулих

Председник Гвинеје Бисао Умаро Сисоко Ембало саопштио је  да је „велики број“ припадника снага безбедности погинуо у „неуспелом нападу на демократију“.

Он је у видео снимку на Фејсбук профилу председништва, објављеном неколико сати након пуцњаве у близини комплекса где се одржавају седнице владе, рекао да су поједини људи повезани са тим догађајима ухапшени, али није могао да прецизира њихов број, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што се данас у Бисау, главном граду Гвинеје Бисао, чула јака пуцњава, није било јасно да ли је у тој западноафричкој држави изведен још један пуч.

Неколико сати није било познато ни где се налазе председник и премијер државе.

У згради око које се чула пуцњава председник те државе Умаро Сисоко Ембало и премијер Нуњо Гомеш Набијам одржавали су ванредни састанак Савета министара, наводи Спутњик интернешнел.

Председник Гвинеје Бисао потом је на свом Фејсбук налогу објавио фотографије са неколико официра и написао да се „мир враћа у Бисао“.

Афричка унија и Економска заједница држава западне Африке осудиле су, како су навеле „покушај пуча“ у Гвинеји Бисао.

Вишедеценијска политичка нестабилност урушава стабилност Гвинеје Бисао сиромашне земље у тропском појасу Западне Африке.

Од стицања независности од Португала 1974. године у Гвинеји Бисао је било девет државних удара или покушаја пуча што је успорило напоре да се привреда напредује даље од узгајања и извоза индијских орашчића, наводи Танјуг.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com