Свет

ПУТИН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО НАКОН СЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Ово је порука председника Русије

Председник Владимир Путин после седнице Савета за безбедност изјавио је да треба одлучити шта даље да се ради по питању Донбаса, полазећи од ситуације на терену.

Како је рекао, Русија је у почетку чинила све како би се мирним путем изгладиле противречности између Кијева и Донбаса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Људи су изјавили да формирају две независне републике – Доњецку и Луганску Народну Републику. Од тог момента почела је конфронтација кијевских власти и људи који живе на тој територији. С тим у вези желео сам да вам скренем пажњу на то да је Русија у почетку чинила све да мирним путем, мирним средствима реши све настале противречности“, истакао је руски лидер.

Ток догађаја показује да актуелне власти у Украјини не намеравају да реализују Минске споразуме, додао је он.

„Актуелне кијевске власти немају намеру да реализују Минске споразуме. Штавише, они су то јавно више пута саопштили и на највишем државном нивоу и на нивоу министара иностраних послова, Савета безбедности“, рекао је Путин на седници Савета безбедности.

Истакао је да је државни удар у Украјини 2014. године био крвав. Како је констатовао, кијевске власти су два пута спровеле војне казнене операције у Донбасу.

„Судећи по свему, сведоци смо ескалације ситуације по трећи пут“, рекао је Путин.

„Све те године, желим да истакнем, све те године су се практично изругивали над људима који живе на тим територијама: константна ватрена дејства, блокада. Као што знате, људи који живе на територијама у близини такозване линије фронта морали су да се преселе у подруме у којима живе са децом“, рекао је Путин.

Према речима Путина, након државног удара у Украјини 2014. године део становништва није прихватио тај пуч. „Подсећам да је био противуставан и крвав, јер је током тих догађаја страдало много невиних људи. То је заиста оружани удар. Део грађана те земље није прихватио тај пуч и то се тицало људи који су живели на Криму, који су живели и живе у Донбасу“, оценио је руски лидер.

Извор: Курир.рс/sputniknews.com