Србија

ПУТИНУ ЈЕ ЈЕДНА ЈЕДИНА РЕЧ ДАЛА ОДРЕШЕНЕ РУКЕ: Запад у страху

Руски председник Владимир Путин изазвао је озбиљну забринутост немачког канцелара Олафа Шолца, користећи само једну реч у вези са Донбасом, ову изјаву дао је политиколог Ростислав Ишченко.

Током конференције за новинаре после билатералних разговора са немачким лидером, Владимир Путин је описао оно што се дешава на југоистоку Украјине једном конкретном речју – “геноцид”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Употреба овог израза од стране шефа Руске Федерације, према Ростиславу Ишченку, оставила је дубок утисак на Олафа Шолца.

Шолц је добро свестан да овакво тумачење догађаја развезује руке руководству Руске Федерације, дозвољавајући му, у оквиру међународног права, да примени све мере да спречи даље испољавање ове појаве.

Сједињене Државе су у своје време активно користиле сличну технику. Под овим изговором, они су покренули кампању у Југославији, Сирији и збацили режим Моамера Гадафија у Либији.

Тиме је Вашингтон створио веома важан преседан коме се Русија данас може користити. Чињеница да Москва има све разлоге да предузме екстремне мере у случају Украјине и њених руководилаца је алармантна у Берлину.

„Ако постоји геноцид, онда не постоје само жртве, већ и починиоци, који морају бити кажњени. У овом случају, дужност сваке државе је да их тражи, приведе, ухапси и пресуди где год може. С обзиром на стање Украјине, они се могу ухапсити већ у Лавову, па и даље“, нагласио је Ишченко.

Сумирајући, политиколог је додао да је главни страх немачког канцелара да би америчка амбасада, која се недавно преселила на запад Украјине, ускоро могла да се настани у Берлину, са свим последицама по Немачку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс