Свет

Русија пребацила бомбардере са суперсоничним ракетама

Русија је пребацила у Сирију два бомбардера Ту-22М3 и ловце МиГ-31К како би учествовали у војним вежбама у Средоземном мору у светлу растућег присуства снага НАТО-а у региону, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Авиони далекометне авијације Ту-22М3 и МиГ-31К са авијационим системом ‘Кинџал’ пребачени су на аеродром Хмејмим (Сирија) како би учествовали у војној поморској вежби међуфлотске групације Ратне морнарице Русије у источном делу Средоземног мора“, истичу из Министарства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На једном од објављених снимака приказано је слетање два бомбардера Ту-22М3 са надзвучним крстарећим противбродским ракетама Х-22. Максимални домет ракета је око 600 километара и развијају брзину 3,5 већу од брзине звука. Бојева глава ракете Х-22 тешка је отприлике једну тону.

Како је прецизирано, авиони Ваздушно-космичких снага Русије прелетели су више од 1.500 километара од места где су стално распоређени до Сирије. На војним вежбама пилоти далекометне авијације „предстоји извршавање предвиђених задатака“.

Раније је саопштено да су у Средоземном мору присутне групе носача авиона НАТО-а, укључујући носач „Хари Труман“ Ратне морнарице САД, носач „Шарл де Гол“ француске флоте, „Конте ди Кавур“ италијанске Ратне морнарице, а у пратњи су им и ударни и помоћни бродови.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com