Србија

СИМПТОМИ СТЕЛТ ОМИКРОНА! Нова подваријанта вируса се брже преноси! Ево шта треба да знате!

Стелт омикрон стигао је у Србију, а оно што је сигурно јесте да се овај сој брже преноси

Нова подваријанта омиркона – стелт забележена је у Новом Пазару, а оно што се за сада сигурно зна јесте да се ова варијанта брже преноси.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима епидемиолога Предрага Кона ова подваријанта омиркона преноси се 1, 5 пута брже од његовог претходника.

– Та чињеница, уз податак да се 1,5 пута брже преноси, стелт омикрон ставља у ред сојева који се посебно прате, али још није проглашен за сој од посебног значаја. Још нико не може да одговори на то како ће да утиче код нас на епидемију али можемо да се надамо да неће утицати. Ми излазимо из максимума – казао је Кон.

Ова подваријанта идентификована је још у новембру прошле године на Филипинима, до сада је регистрована у 70-так земаља широм света, али се највише проширила по Данској, Великој Британији, Индији, Катару, Непалу, Израелу…

Иако се о „невидљивом“ соју јако мало зна, подаци из Данске, али и других земаља у којима је стелт омикрон прво регистрован, показују да подваријанта не изазива теже клиничке слике од оригинала, па је тако је знатно мање опасан од делта соја.

Вирусолог Тања Јовановић такође напомиње, иако има мало података, да стелт не даје тежу клиничку слику, али се брже шири, јер има мало већу инфективност.

– То значи, да се можете заразити, али се неће развити тежа клиничка слика, која захтева хоспитализацију – објаснила је вирусолошкиња гостујући на РТС.

Симптоми стелта

Симптоми стелт омикрона се, према доступним информацијама, скоро уопште не разликују од оригинала. Дакле, преовлађују бол у грлу, презнојавање током ноћи, главобоља, сузне очи, малаксалост и бол у мишићима, па и леђима, кашаљ, температура углавном до 38 степени, али су чести случајеви и без ње. Такође могућа је појава дијареје, посебно код деце и млађих.

За разлику од делта соја, код оригиналног и стелт омикрона веома ретко долази до појаве бола у грудима, пошто вирус напада горње дисајне путеве, те се углавном не спушта на плућа, преноси Блиц.

Промене нема ни када је ток болести у питању. Наиме, процењује се да су особе заразне два дана пре првих симптома и три до пет дана након симптома.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс