Србија

Сјајна вест! ДРЖАВА ДАЈЕ ЈОШ 1.050 ЕВРА: Ево ко ће имати право на помоћ и који су услови

Држава ће на пролеће новчано помоћи најугроженије породице у Србији које се буду пријавиле на конкурс за набавку нове столарије, замену ложишта или постављање нове фасаде.

Према новој одлуци, држава ће покрити чак 70 одсто трошкова. Како је за стан или кућу од 60 квадрата, на пример, потребно око 1.500 евра за замену прозора и врата, држава ће платити 1.050 евра, а остало власник некретнине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Новитет ове године је да ће држава, уместо са 50 одсто, учествовати са 70 одсто у најнеразвијенијим општинама. Разговарамо и са центрима за социјални рад и наћи ћемо начин да помогнемо социјално угроженим домаћинствима да могу да учествују у пројекту – каже министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Она је додала да је у среду објављен нови јавни позив локалним самоуправама за субвенције за унапређење енергетске ефикасности, а кад се тај конкурс заврши, за замену столарије моћи ће да се јаве и сами грађани. Очекује се да ће то бити до пролећа.

Позив општинама

Јавни позив на који могу да се пријаве све јединице локалне самоуправе трајаће 15 дана.

– Објавили смо јавни позив за општине и градове са којима ћемо заједно спроводити пројекат замене столарије. После тога ће све општине расписивати позиве ка компанијама и грађанима. Битно је да има довољно новца, обезбедили смо за ову годину 250 милиона евра за субвенције за замену столарије, односно постављање спољне изолације и замену котлова, као и за постављање соларних панела – изјавила је Михајловићева.

Како каже, први пројекат показао је да су грађани заинтересовани за овај вид помоћи.

Ко има предност

Као и у претходном конкурсу, квалитет постојеће столарије биће пресудан фактор на основу ког грађани могу да добију новчану помоћ. Предност ће имати они који имају лошију столарију и једноструке прозоре. Други важан критеријум биће и број укућана који живе у домаћинству, тако да ће предност имати домаћинства са већим бројем укућана на истој стамбеној површини. Грађани ће локалним самоуправама доставити формулар са предрачуном фирме са листе извођача радова у ком ће се видети колико ће коштати извођење радова. Уз формулар се прилаже и копија личне карте, као и копија решења о плаћеном порезу, струји и решење о легализацији. Након предаје формулара, комисије ће изаћи на терен и направити процену радова. Ако све буде у реду, прави се ранг-листа, а најбоље рангирани добиће новац.

ПРИМЕР ПОМОЋИ за угрожене породице за стан или кућу од 60 квадрата

* 1.500 евра су укупни трошкови замене столарије
* 450 евра покрива власник некретнине
* 525 евра покрива општина на чијој је територији некретнина
* 525 евра покрива Министарство енергетике

Потребна документа за пријаву

* формулар који се добија у општини
* копија личне карте свих чланова домаћинства
* копија решења о плаћеном порезу на имовину
* копија решења о легализацији, грађевинској дозволи или потврда да је у процесу озакоњења
* копија последњег рачуна за струју
* предрачун извођача радова

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс