Србија

Сјајна вест! НОВЕ СУБВЕНЦИЈЕ: За оне са средњом школом 22.000 динара, са вишом 24.000, а са факултетом…

Национална служба за запошљавање је и ове године отворила 12 конкурса. Зоран Мартиновић каже за РТС да су акционим планом дефинисане теже запошљиве категорије које послодавци треба да укључе уколико користе субвенције за запошљавање, међу тим категоријама су особе са инвалидитетом приоритет

Како би се подстакло запошљавање и смањила незапосленост, Национална служба за запошљавање је и ове године отворила 12 конкурса. Акценат је стављен на категорије које се теже запошљавају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За 12 конкурса који се односе и на незапослене и на послодавце одређено 6,5 милијарди динара. Према проценама, биће обухваћено више од 20.000 незапослених.

Када је конкрус отворен, речено је да је тежиште на онима који теже долазе до посла. Међу њима су и особе са инвалидитетом.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је за РТС да су акционим планом за запошљавање дефинисане теже запошљиве категорије које послодавци треба да укључе уколико користе субвенције за запошљавање. Особе са инвалидитетом су приоритет и укључују се у све програме који су расписани.

„Неки програми имају и одређене погодности па су резервисани и већи износи. У оквиру програма за самозапошљавање њима се исплаћује 330.000 динара уместо 300.000, колико је резервисано за остала лица, ту је и програм за субвенцију зараде за особу без радног искуства, где 12 месеци послодавцу обезбеђујемо зараду до износа минималне зараде. Имамо и програме за особе са инвалидитетом које имају други степен тешкоћа и препрека у раду – програми за опремање радног места, обезбеђење опреме и могућности финансирања асистента уколико је на радном месту потребно да помогне особи са инвалидитетом“, каже Мартиновић.

Категорија – млади од 16 до 30 година

„Ми смо положај младих унапредили програмом Моја прва плата, који се споровди у последње две године“, каже Мартиновић.

„Недавно смо око 9.000 лица укључили у тај антикризни програм. Настављамо са програмом стручне праксе за младе људе и са програмом приправништва за лица са средњом и високом стручном спремом“, рекао је директор НСЗ.

Послодавци траже младе са искуством

Према његовим речима, млади када излазе из система образовања немају практична знања, и овим програмима и стручном праксом омогућавамо да та знања стекну у периоду између 6 и 12 месеци.

С друге стране, обезбеђујемо за њих новчане накнаде, у стручној пракси се обезбеђују за средњошколце 22.000, за високошколце 27.000 динара, а када је у питању програм приправника – за високошколце 20 одсто изнад минималне зараде, за средњошколце минималну зараду и лица која су у програму приправништва имају обезбеђене уплате доприниса за социјално осигурање.

О надокнади

Мартиновић каже да ће лица која су на стручној пракси са завршеном средњом школом имати 22.000, са вишом 24.000, са високом стручном спремом 27.000 динара.

„Када су у питању приправници – средњошколци ће имати минималну зараду, високошколци 20 одсто изнад минималне зараде, тако да су различити програми и треба да буду на нашој евиденцији, високошколци који конкуришу за програм приправника треба да имају просек најмање осам на факултету и да буду млађи од 30 година“, подвукао је Мартиновић.

Конкурсима су обухваћени и старији од 50 година

Програми су резервисани углавном за приватни сектор, осим малог изузетка где може да конкурише јавни сектор, највећи број програма је отворен до 30. новембра, за особе са индвалидитетом до краја године, када је у питању програм јавних радова – заинтересовани могу да конкуришу до 15. марта, а за програм самозапошљавања до 31. марта.
„Прошле године имали смо укључено око 18.000 лица захваљујући директним финансијским подстицајима, преко 2.000 је било особа са инвалидитетом, ове године очекујемо већи број укључених лица имајућу у виду већи буџет него претходне године“, закључио је Мартиновић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс