Спорт

Скандал! АТП ГА „ПОКРАО“: Новак Ђоковић због промене правила није оборио светски рекорд

НОВАК Ђоковић је био и остао најбољи тенисер данашњице. А и свих времена. Најновија АТП листа само делимично то потврђује, а на њој није оборио светски рекорд због промене правила.

Иако је ову годину започео протеривањем из Аустралије, одакле је депортован као „опасност по здравље и ред те државе“ (па није могао да брани три узастопно освојене титуле, коју је „преузео“ Рафаел Надал победом над Данилом Медведевом у финалу Аустралијан опена), Ноле је данас изнова исписао странице тениске историје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А могао је да учини то и на незабележен начин, да га пандемијски АТП прописи нису спречили да то уради баш овог понедељка.

Али кренимо редом.

Рекордер – нико никада као Ђоковић

Новак је данас започео 360. седмицу владавине на АТП листи, а притом је други пут у каријери догурао до 85 узастопних недеља на врху.

Био је својевремено 122 пута у низу на АТП врху, а од данас 85. пут откако је преузео од Рафаела Надала челну позицију пре две године, тачније 3. фебруара 2020.

Никоме другом то није пошло за руком у историји тениса.

Али постоји и жал због (засада) испуштеног светског рекорда, и то услед промене правила о рангирању које је Асоцијација тениских професионалаца увела почетком пандемије новог коронавируса.

АТП листа и рекорд који сви чекају

Када је о АТП листи реч, Новак Ђоковић је бар до краја фебруара сигурно први, а онда би Данил Медведев могао да га претекне (калкулације како то може да се деси вам је редакција „Новости“ већ представила у јучерашњем дану).

Али, иако су далеко иза Нолетових 360 недеља остала остварења Федерера (310 седмица), Пита Сампраса (286), Ивана Лендла (270), Џимија Конорса (268), док о новом шампиону Аустралијан опена Рафаелу Надалу не треба превише говорити по том питању (209 недеља је Шпанац био на врху АТП листе), данас је Ђоковић могао да постане светски рекордер, да му није „украдено“ 18 недеља владавине.

Јер, Новак Ђоковић је и даље прилично удаљен од светског рекорда од 377 недеља, колико је на (ВТА) врху била Штефи Граф. А да због пандемије 18 седмица није „обрисано“ (а обрисано је јер се, одлуком Асоцијације тениских професионалаца, „нису рачунале током 2020“), Ђоковић би већ сада био на 378, односно данас би оборио светски рекорд славне Немице. Али има времена да и њу стигне…

Срби у благом паду на АТП листи

Што се тиче наших тенисера који су на АТП листи најближи Новаку Ђоковићу, већи део њих је пао у односу на позиције које су имали прошле недеље.

Тако је Душан Лајовић склизнуо са 37. на 39. место, Филип Крајиновић са 36. на 44, Ласло Ђере је остао 56, Миомир Кецмановић је са 64. пао на 70. позицију, а напредовао је Никола Милојевић, који је минулог понедељка био 133, а од овог 130. тенисер света.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс