Свет

ШОК! Први одбили НАТО: „Не пристајемо“

У сред тензија између Украјине и Русије, огласила се прва земља која не жели да угости војнике НАТО.

Мађарска неће дозволити распоређивање додатних снага на својој територији јер је национална војска способна да обезбеди националну безбедност усред тензија око Украјине, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не, ми на то нисмо пристали и нећемо пристати јер већ имамо трупе НАТО-а на територији земље, а то су мађарска војска и мађарске оружане снаге, које су у стању да гарантују безбедност земље. Тако да нам нису потребне додатне трупе на територији Мађарске“, рекао је Сијарто за Еуроњуз.

Раније овог месеца, портпарол америчког министарства одбране Џон Кирби рекао је да ће Вашингтон привремено распоредити додатне америчке трупе у источној Европи због украјинске кризе.

Конкретно, ескадрила од 1.000 чланова била би премештена из Немачке у Румунију како би се придружила 900 америчких војника који су већ присутни у земљи.

Првих 100 америчких војника већ је стигло у Румунију. Још 1.700 војника требало би да буде стационирано у Пољској, пренео је Спутњик.

Москва је у више наврата одбацила наводе Запада о својој намери да изврши инвазију на Украјину са трупама које је наводно скупљала у близини заједничке границе, додајући да се чини да је западна информативна „хистерија“ параван за планове Кијева да саботира споразуме из Минска о сукобу у оцепљењу Донбаса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92