Спорт

ШОК! СРБИЈА ИЗНЕНАДА ОСТАЈЕ БЕЗ ЧУДА КОЈЕ ЈЕ ПОКОРИЛО СВЕТ?! Олимпијска шампионка одлучила да…

Олимпијска првакиња у каратеу Јована Прековић могла би да заврши каријеру већ ове године.

Тренер шампионке из Токија Роксанда Атанасов најавила је такву могућност и образложила је недостатком мотива јер каратеа неће бити на наредним Олимпијским играма у Паризу 2024. године и вероватно четири године касније у Лос Анђелесу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тужна реалност је да карате неће бити у програму Олимпијских игара у Паризу 2024. године. Извесно је да га неће бити ни у Лос Анђелесу 2028. Због свега тога, једноставно не видимо будућност, јер нећемо моћи да радимо као што смо то чиниле до сада. Из тог разлога постоји могућност да се моја тренерска и Јованина такмичарска каријера заврше ове године. Јер, враћамо се у систем у коме нећемо имати подршку и слободу коју смо имале док је карате био у програму Олимпијских игара. Нема сумње да је то тежак ударац за наш спорт. Карате апсолутно заслужује да буде у програму Олимпијских игара, по свом квалитету, масовности и свим осталим параметрима, али једноствно ми немамо никакав утицај на те одлуке које се доносе – рекла је Атанасов гостујући на Факултету за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“.

Сјајни тренер истиче да бројни аспекти који су потребни за врхунски резултат неће моћи да буду покривени и да је то оно што може да одреди будућност у раду једног од најуспешнијих тандема у историји српског спорта.

– На питање да ли желимо да наставимо нешто да радимо, а да то није максимално из срца и душе, одговор је не. Да бисмо радиле на прави начин, минимум пет-шест људи мора свакодневно да буде посвећено том једном циљу. Не само део дана, него од ујутру до увече. Тако смо радили све време до Токија. Сада је немогуће да то наставимо. Ми више немамо статус олимпијског спорта, не можемо финансијски то да испратимо да бисмо могли томе максимално да се посветимо. Јасно је да нећемо имати подршку и слободу коју нам је давало учешће на Олимпијским играма, а са друге стране не желимо да ствари радимо половично. Желимо да ови успеси остану упамћени, да уживамо у ономе што смо постигли и да тај осећај што дуже траје.

Подсећања ради, Јована Прековић је освојила златну медаљу у Јапану у категорији до 61 килограма.

Такође, у истој години се попела и на светски и европски трон.

Извор: Новости