Свет Србија

Шок! ШТА СЕ ДЕШАВА, КИЈЕВ СЕЛИ АВИОНЕ У СРБИЈУ!

Најмање 300 држављана Србије налази се тренутно у Украјини, од чега у Кијеву око 100, а неки су већ напустили ту земљу, каже амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић. Украјински медија, тврде да једна од највећих авио-компанија „сели“ авионе у иностранство, на захтев власника тих авиона, међу којима и два у Београд

Јовановић за Танјуг каже да је Амбасада у Кијеву одмах пренела препоруку Министарства спољних послова грађанима Србије у Украјини да размотре могућност привременог напуштања територије те државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо у року од пет минута то поставили на сајт амбасаде, а у јутарњим сатима смо све грађане са којима смо били у контакту или које знамо лично, обавестили мејлом или поруком о стању и ситуацији. Различите су ситуације, неки овде су у мешовитим бракова, неко овде има породице… Свако доноси одлуку на основу своје ситуације – рекао је Јовановић.

Према информацијама Амбасаде, неки грађани Србије су и пре неко што је та препорука стигла, напустили Украјину и са децом отишли у Србију.

Када је реч о авиосаобраћају у тој земљи у којој већ недељама не престају напетости, Јовановић каже да су од јуче практично британске осигуравајуће компаније ставиле забрану за осигурање ваздухоплова који лете у Украјину, што самим тим значи да велики број авиона не може да лети без осигурања.

Наводи и пример једног авиона „Скај апа“, украјинске ниско-буџетне авиокомпаније, чији је власник Ирац, који је збаранио да тај његов авион слети у Кијев, па је морао да слети у Кишињев, главни град Молдавије, одакле су путници пребачени у Кијев.

– Не знамо шта ће бити даље, имамо информацију да је украјинска влада донела одлуку да издвоји финансијска средства како би обезбила осигурање ваздухоплова, како не би престао авиосаобраћај – рекао је Јовановић

Када је реч о наводима украјинских медија, да једна од највећих авио-компанија у Украјини „сели“ авионе у иностранство, на захтев власника тих авиона, међу којима и два у Београд, амбасадор указује да се ситуација у земљи мења из часа у час и да се чују различите информације, од којих су неке и контрадикторне.

– Не можемо то ни да демантујемо, ни да потврдимо. Видећемо даље како ће се развијати ствари – рекао је Јовановић.

– Ми очекујемо све најбоје, али треба бити реалан и опрезан. Без икакве панике, али не треба се понашасти неодговорно – додао је Јовановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Информер.рс