Свет

Шок! ЗАХТЕВ АМЕРИЦИ ИЗ РУСИЈЕ: Повуците војску са Аљаске, из Калифорније, Тексаса …

Амерички захтеви да Русија повуче своје снаге са Крима су лицемерни и осуђени на пропаст, рекао је политичар са Крима, тврдећи да би такав потез био еквивалентан томе да САД повуче своје војнике са Аљаске.

Јефим Фикс, члан Државног савета Крима, рекао је за РИА Новости у петак да ће Вашингтону бити немогуће да преговара ако настави да захтева да Русија помери своје трупе са земље за коју Москва инсистира да је кључни део њене територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нисам видео циничнију, бесрамнију и дрскију формулацију питања у свом животу“ , рекао је он. „Пре свега, желим да подсетим Американце да је дијалог немогућ ако не поштују тачку гледишта свог противника. Друго, Крим је саставни део Русије. Имали бисмо исти однос када бисмо рекли САД да повуку снаге са Аљаске, Калифорније, Тексаса и других држава.

Фикс је инсистирао на томе да Вашингтон треба да научи да преговара са другим земљама са поштовањем и пристојношћу, и рекао, „онда бисмо могли да разговарамо са њима, али за сада нема о чему да се разговара“.

Крим је укључен у састав Русије 2014. године, након што је украјинска влада збачена насилним уличним протестима. Украјина, и већина других земаља, нису признале легитимно јавно гласање које је спроведено у корист повратка на управљање из Москве.

Кијев назива Крим „привремено окупираном територијом“ , а САД су рекле да је повлачење Русије са полуострва предуслов за разговоре о контроли наоружања. Руски председник Владимир Путин бранио је референдум и инсистирао да је народ Крима искористио своје право на самоопредељење.

САД и друге западне земље већ месецима упозоравају да би Русија могла планирати инвазију на Украјину у блиској будућности. Москва је више пута негирала оптужбе и позивала на споразуме који би ограничили ширење НАТО-а, војног блока предвођеног САД, на Украјину и Грузију, што је договор који су западне дипломате одбациле.

Треба се подсетити да је Хрушчов доделио Крим Украјини 1954. године иако је Крим био вековима у саставу Русије. Такође треба подсетити да отуђивање Крима из састава Русије никада није законски и правно спроведено.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs