Русија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! “Руси нешто спремају – Да ли је 200.000 војника довољно”

На почетку смо седмице која ће по многима бити одлучујућа за одговор на питање хоће ли дипломатија успети да заустави рат или ће се покренути ратна катаклизма.

Амерички обавештајци уверени су да је руска војска добила зелено светло за почетак инвазије на Украјину, али тенкови за сада мирују, а нису се дигли ни ловци бомбардери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватски војни аналитичар Ивица Мандић је за ХТВ оценио да је тешко утврдити да ли је нека обавештајна информација сасвим тачна.

“Америка има велике капацитете који су стравични и моћни. Ако је то тачна информација, онда свакако одвраћа Москву да направи неки потез. То прави штету, а не корист. Очигледно је заказало стратешко комуницирање. Поставља се питање да ли је требало сваку информацију, таквог типа, објавити, колико год да је тачна”, рекао је Мандић.

Истакао је и да постоји низ показатеља који потврђују да се нешто велико спрема у смислу притиска да се добије оно што се жели.

“Број руских војника на граници није довољан за било какво озбиљније заузимање територије. Ни 200.000 војника није довољно. Можда и више од 500.000 би требало за инвазију. Украјина је друга по величини земља у Европи и има огроман простор. Питање је има ли Русија новац да плати такву операцију. Веројатно су садашње снаге распоређене око Украјине довољне, али би доста ‘искрвариле’ како би заузеле Кијев, али ништа више”, рекао је он.

С друге стране, он не искључује могућност локалног сукоба, јер и Украјина подиже своју борбену готовост. “Тај сукоб је у следећим данима врло вероватан”, рекао је он.

“Ниједној страни не одговара дуготрајни рат и исцрпљивање. Кад се планира рат, увек долази до калкулације жртава па и колатералних. Оне би биле огромне. Покретања 150.000 војника, ваздушних и ракетних удара, бројиле би се на десетине хиљада”, додао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист