Свет

СПРЕМА СЕ НАПАД НА РУСИЈУ?! Стејт департмент позвао све америчке држављане да хитно напусте ту државу

Амерички Стејт департмент је позвао америчке држављане у Русији да хитно напусте ту земљу, јавља АФП.

САД су ургирале своје грађане да избегавају да путују у Русију због актуелне инвазије на Украјину, „потенцијалног узнемиравања“ и ограничене способности амбасаде да им обезбеди помоћ, навео је Стејт департмент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не путујте у Русију због неиспровоцираног и неоправданог напада руских војних снага у Украјини, потенцијалног узнемиравања америчких грађана од стране руских владиних безбедносних званичника, те ограничене способности амбасаде да помогне америчким држављаним а у Русији, ковида-19 и повезаних рестрикција за улаз (у земљу), тероризма, ограничених летова у и ван Русије и произвољног спровођења локалног закона“, наводи се у саопштењу које је пренео „Спутњик“.

САД су раније данас блокирале Американцима било какве послове који укључују руску централну банку и увеле су санкције кључној установи Руском сувереном фонду, саопштило је министарство финансија у Вашингтону.

Санкције су такође усмерене на руски Фонд националног богатства и министарство финансија Руске Федерације, наводи се у званичном саопштењу, преноси Ројтерс.

Данас је пети дан од када је почела руска агресија на Украјину, након што је председник Русије Владимир Путин објавио у четвртак ујутро „почетак специјалне војне акције“. Председник Украјине Володимир Зеленски затражио је данас од Европске уније хитан пријем те позвао руске војнике да дезертирају. Данас су у Белорусији одржани преговори две сукобљене стране.

Извор: Блиц