Србија

Србија у неверици! ЖИВ ЈЕ И МАЛАКСАО ОД ГЛАДИ: Речи о новим теоријама нестанка Матеја Периша шокирале јавност!

Истрагу и даље води МУП Србије, а хрватски тим помаже им својим знањем и вештинама.

Прошло је 35 дана од нестанка Сплићанина Матеја Периша (27) у Београду. Пре нешто више од месец дана кренула је активна потрага за несталим Сплићанином, о коме нема ни трага ни гласа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска, али и Хрватска полиција брзом реакцијом кренули су у потрагу како низ саму реку Саву, за коју се сумња да је Матеј ускочио у њу и утопио се, тако и по целом Београду, како би сви били сигурни да су проверили све информације, камере, и места за које се сумња да би Матеј Периш могао бити тамо.

Међутим, и поред свих провера и интензивне потраге полиције, нових информација о нестанку младог Сплићанина нема.

На друштвеним мрежема, тачније на Фејсбук профилу Матеја Периша нижу се коментари који су подршка породици, али и неколицина коментара људи који су ишли на место где је Сплићанин последњи пут виђен.

Један коментар посебно је привукао пажњу људима. Наиме, човек је до детаља описао шта је видео испред клуба „Готик“ где је Матеј боравио са пријатељима.

Коментаре који се нижу једни за другим на друштвеним мрежама о случају који већ нешто више од месец дана тресе Србију и регион, о несталом Сплићанину, преносимо вам у потпуности:

– Мислим да има смисла да овде коментар остављају само две вресте људи. 1. они који на било који начин могу да укажу на правац истраге и проналажења Матеја. 2. Људи који потпуно осећају ситуацију у којој се налазе Матејеви најближи и да им пруже реч подршке и уверавање да нису сами. У односу на моје претходно јављање имам неколико допуна размишљања након што сам пре неко вече обишао целу руту од “Готик“-а до ресторана “Саванова“ у касним вечерњим сатима да размотрим, видљивост као елемент ситуације. Био сам претходно утиска да је Матеј имао врло логично понашање и прецизно кретање од Готика до Саванове. Ипак, није, мало је и лутао, несналазећи се и не идући директније, мислим на беспотребно кретање кроз улицу Браће Крсмановић. У реду, он је ипак дошао до ресторана Саванова и кренуо низ степениште низ терасу, лево степениште. Та тераса је врло пространа. Доле на дну су две велике вазе са украсним дрветом. Матеј је снимљен са Саванове да силази доле.

Отац Ненад Периш је наравно врло добро приметио колики је то простор и какве све могућности кретања су ту могуће. Матеј је могао да прошета том доњом терасом до друге две вазе и десним степеништем изађе поново на променаду. То је јасно да јасније не може бити. Зашто је Матеј силазио тамо? По мени одговор и разлог је следећи. Уколико је у Готику након црног вина пио виски, након трчања је, претпостављам, убрзао рад свог желудца и убрзао мучнину која је довела до повраћања и благог олакшања. То је врло лако могао да изведе наслоњен на врло стабилну и за прескакање незгодну ограду на тој тераси. (Ја сам 2006. имао слично искуство на једној журци након конзумације вискија после црног вина. Жестина ме натерала на убрзано и прилично несвојевољно кретање ван објекта које је завршило пражњењем желудца и знатним олакшањем.) Шта, дакле, мислим? Опет и опет мислим да Матеј није ушао у ту ноћу хладну и сабласну реку… мислим да је отац Ненад потпуно исправно закључио да је Матеј другом страном терасе изашао опет на променаду и можда према великом паркингу иза ресторана Саванова – пише у коментару и додаје:

– А онда пред њим је био цели град и да иде у било којем правцу… може се лупати потпуно необавештено годинама, битна је мапа надзорних камера, она је кључ сазнања колико и мобилни, премда је мобилни и без Матеја у води низводно могао да стигне до Ратног острва. Оно што је окрутно и додатно узнемирује је овај јануар и његове температуре. Био сам неко вече око сат и по од Готика до Саванове, врло је хладно и леден ваздух струји изнад воде и око реке. Прехладио сам се и кашљем данима; врло је тешко бити и на реци и поред реке. Непријатно је и тешко посебно онима који врше истрагу и претражују терен. Зато мислим да би било добро уколико осећате имало емпатије према породици Периш да се уздржите од непримерених коментара и да не демотивишете људе који су на терену изложени прехлади и овим условима. Најлакше је из топле просторије делити памет без и најмањег познавања локације и околности. Сам под терасе је израђен од доста скупог материјала који се зове WPC DEKING WOOD. Испод терасе је велик простор где су се током 2019. 2020. и добрим делом 2021. ноћу скривали мигранти из Авганистана, углавном. Бивало их је и по 30 до 50 и тамо су се склањали ноћу да спавају. (Мигранти су тамо некада ноћу палили и ватру што је било потенцијално опасно за паљење тог WPC материјала од којег је тераса тако да сматрам да МОРА да постоје камере за надзор те терасе са солидном резолуцијом!) Све ово помињем након што сам данас прочитао у штампи разговор са Матејевим оцем Ненадом. А онима који би да муте ситуацију скрећем пажњу да Матејев отац Ненад сваком својом изјавом доприноси мотивацији многих да се још више и са потпуном емпатијом ангажују без обзира на здравствене последице у овако окрутном јануару и набујалој Сави и Дунаву. Свим срцем уз породицу Матеја Периша, бивши службеник обезбеђења G4S Secure Solitions који је доста времена провео обезбеђујући тај простор од Бранковог моста до Кула Belgrade Waterfront-а до 15. марта 2020. Још увек с надом да је Матеј жив – написао је корисник испод Матејеве објаве.

У коментарима су се низале разне теорије, а она које је била најзапаженија јесте од једне жене која тврди да је Матеј жив и да је малаксао од глади, где такође саветују да се претраже подземни тунели који од Калемегдана воде до Саванове где је момак последњи пут виђен.

Подсетимо, ноћ пред прославу Нове године, Сплићанин Матеј Периш је са својим друштвом изашао у клуб „Готик“, а већ тачно месец дана је прошло од тада и од њега и даље нема ни трага ни гласа. Он је из непознатих разлога напустио клуб после поноћи, трчао улицама Београда и нестао.

Када је реч о полицији и најновијим сазнањима, у главни град Србије поновно су стигли представници хрватске полиције, а све ово време у Београду је и Матејев отац, који је синоћ рекао да је истрага и даље свеобухватна, како у Београду, тако и у Хрватској.

Истрагу и даље води МУП Србије, а хрватски тим помаже им својим знањем и вештинама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс