Свет

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Ово је свенародна побуна – Ово је лудило – Потребан нам је конкретан план да томе станемо на крај

Одбор полицијских служби Отаве одржао је хитан састанак у суботу поподне, али није успео да осмисли јасан план акције у вези са возачима камиона и њиховим присталицама, који протестују против рестриктивних мера Covid-19 више од недељу дана.

„Ми смо осмог дана ове окупације. Наш град је под опсадом. Оно што видимо је веће од проблема града Отаве. Ово је свенародна побуна. Ово је лудило. Потребан нам је конкретан план да томе станемо на крај“, рекла је председница одбора, чланица градског већа Отаве Дајан Динс, на почетку скоро двочасовне виртуелне дискусије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф полиције Отаве Питер Слоли сложио се са њеним приказом ситуације, рекавши да локални органи за спровођење закона “никада нису имали намеру да се баве градом под опсадом”, и осудио је недостатак ресурса – и законских овлашћења – да растера протест.

Дајан Динс је питала Солија која су му врста ресурса и помоћи потребни да оконча демонстрације „одмах“, и да ли жели да град затражи помоћ од савезне владе или чак војске.

Соли је рекао да „нема брзог одговора“, јер се ситуација стално развија, и поновио да „немамо довољно ресурса да адекватно и ефикасно решимо ову ситуацију“.

Дајан Динс је питала да ли град има законске основе да прогласи незаконито окупљање, а затим санкционише нереде, како би се извршила масовна хапшења, уместо да се гони “једна по једна кривична пријава”.

„Тамо има толико људи који су ангажовани у ширењу хаоса, да морамо бити у стању да све то ставимо под контролу“ , рекла је она.

Од суботе поподне, полиција је проценила да је најмање „500 тешких возила повезаних са демонстрацијама било у црвеној зони“, пошто се хиљаде људи придружило протестима на Парламент Хилу и другде широм Отаве током другог викенда.

Мање групе контрапротестаната такође су пријављене на улицама, чак и када је велики ривалски догађај отказан у последњем тренутку.

Покрет против рестрикција проширио се далеко изван главног града земље, уз велики протест у знак солидарности са Конвојем слободе одржаним у Торонту, где је полиција у суботу поставила блокаде на путевима широм центра града.

Хиљаде демонстраната такође се спустило на главни град провинције Квебек, док су се ривалски демонстранти суочили у Ванкуверу.

Мањи протести пријављени су у Калгарију Фредериктону, Реџини и Винипегу.

Демонстранти су обећали да ће остати на улицама док све мере и ограничења за Kовид-19 не нестану. Власти су прогласиле протест као добро организовану реметилачку окупацију, представљајући их као „све нестабилнију и све опаснију“ сметњу за живот грађана који поштују закон.

Полиција Отаве је раније најавила да ће распоредити све могуће ресурсе и тактику да затвори конвој слободе. Током конференције за новинаре у петак, Слоли је чак упозорио своје колеге полицајце да ће свако ко види да демонстранту даје „храну, воду, гориво, логистику или средства“ бити кривично гоњен.

Полицајци прикупљају личне карте возача, информације о регистрацији и осигурању, као и финансијске информације где је то могуће како би помогли у будућим кривичном гоњењу, упозорио је Слоли.

Шеф полиције је инсистирао да је њихов циљ „окончање демонстрација“ по било коју цену.

„Све је на столу“ , поновио је шеф полиције на конференцији за новинаре, рекавши да су размере протеста „без преседана“. Шеф полиције је у више наврата упоређивао немире на Капитолу 6. јануара у САД, са овим бунтом у Канади.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs