Србија

Стигло упозорење! ВРАЋАЈУ НАМ СЕ ЛЕДЕНИ ДАНИ? Велика промена времена стиже у Србију

У недељу средином дана на северозападу региона очекује престанак падавина уз могуће делимично разведравање.

Метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу нову временску прогнозу за наредни период.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас претежно сунчано и релативно топло уз дневни максимум изнад и знатно изнад просека углавном од +7 до +16, а понегде и око +18 степени Целзијуса, посебно на североистоку БиХ и југозападу Србије где ће се највише осетити утицај фенског југозападног ветра. У суботу следи промена времена који доноси хладан фронт циклона над западном Европом. Средином дана прво на северозападу и западу Хрватске, затим у току после поднева и над средишњим делом Хрватске, западном, северозападном, северном и делом средишње БиХ као и на северозападу Србије наоблачење и захлађење уз кишу, док ће ветар окренути на умерен до појачан, северни. Над осталим делом региона до ноћи ка недељи суво, а затим се и тамо очекује погоршање уз падавине и захлађење – каже метеоролог.

Тренутно делује да ће захлађење најјаче бити изражено на северозападу и западу Хрватске као и на северозападу БиХ где би у току ноћи ка недељи киша могла и у нижим пределима прелазити у влажан снег, који би можда био могућ и на северозапду Војводине у Србији.

Над осталим пределима киша и суснежица у нижим, а снег преко 800мнв. Дуж Јадрана би могло бити и грмљавинских пљускова.

Он наводини да се у недељу средином дана на северозападу региона очекује престанак падавина уз могуће делимично разведравање, које ће се до недеље увече проширити и над остали део региона.

– Северозападни ветар ће ослабити и окренути на југозападни и јужни. У суботу дневни максимум од око +4 на северозападу Хрватске до око +12 на југоистоку Србије, док ће се у недељу максимум вероватно кретати од +4 до +8 степени Целзијуса, понегде не југу око +12 степени Целзијуса – пише Чубрило.

Ново погоршање нам стиже већ у понедељак после подне подне и овог пута ће реч бити о доста јаком хладном фронту који ће касно пре подне захватити северозападне, југозападне и западне пределе региона, а затим ће се током дана великом брзином преместити и преко осталог дела региона.

Донеће наоблачење са кишом, понегде може бити и услова за грмљавинске пљускове. У зони фронта ветар ће бити јак и олујан, понегде и оркански северозападни, са ударима и око 26м/с. Уз захлађење на планинама преко 700мнв треба очекивати пролазан, али врло јак снег.

Према његовим речима, до 24. фебруара ће ка нама струјати повремено влажан и умерено хладан ваздух те ће уз промењљиво облачно време бити услова за појаву пролазних падавина, посебно над средишњим и источним пределима региона.

– У низијама углавном киша, суснежица и ређа појава снега, а преко 800мнв повремени налети снега. Очекује се и повратак јутарњих мразева који би се углавном кретали од -5 до 0, док би се дневни максимуми кретали од +3 до +9 степени Целзијуса. Развој синоптике за период после 26. је још увек веома нејасан, већи део ансамбле чланова низа после тог датума има сигнал за мање отопљење, али одређен број чланова низа на оба модела, попут јутарњег прорачуна контролног ECMWF-а има сигнал за развијање антициклона над западом и северозападом Европе и висинског циклона над Црним Морем што би нам донело релативно хладно време уз могућ снег – наводи он.

Наредни дани свакако веома промењљиви, сутра врло топло, док субота и недеља доносе падавине и захлађење па чак и могућ влажан снег понегде у низијама, док се почетком следеће недеље очекује јак фронтални систем.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com