Свет

СВЕТ У СТРАХУ ОД НАЈМОЋНИЈЕГ РУСКОГ ОРУЖЈА! Стравични Путинов кец у рукаву – РАЗАРА КАО НУКЛЕАРНА БОМБА! (ВИДЕО)

Термобарична бомба коју руска војска назива „Отац“ је Путиново најмоћније оружје, оцењују војни аналитичари. Погледајте како делује!

Владимир Путин могао би да прибегне једном од најстрашнијих оружја која је свет видео, оцењују западни обавештајни званичници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У питању је термобарично оружје које се назива „оцем свих бомби“, а његова разорна моћ је застрашујућа – у стању је да тела претвори у пару!

Моћ термобаричног оружја које војни аналитичари називају „Отац“ лежи у чињеници да користе атмосферу као део горива за експлозију, и још се називају вакуумским бомбама. Овакво оружје користи кисеоник из ваздуха подручја које се гађа да би развило температуру за експлозију, и спада у најмоћнија средства рата која нису на нуклеарној бази.

Слична бомба коју је Америка бацила на талибане у Авганистану пре пет година оставила је кратер ширине 300 метара иако је експлодирала два метра изнад земље, подсећа „Дејли мејл“. Термобарична оружја развијали су и Америка и Совјетски савез још шездесетих година прошлог века.

Америчка верзија кошта 16 милиона долара по комаду, има четири „пераја“ на задњем делу како би се прецизније кретала, тешка је скоро десет тона, радијус уништења јој је између 150 и 300 метара а њена разорна моћ једнака је оној коју би изазвало 11 тона ТНТ-а.

Али руска верзија је још страшнија.

Руси су детонирали једну термобаричну бомбу током стратешких вежби у Опуку 2016. године. Јачина експлозије је четири пута већа од америчке, односно као 44 тоне ТНТ-а, Руси крију колико кошта али је познато да је температура експлозије двоструко виша од америчке. Укупан радијус експлозије је 600 метара, а војни аналитичари кажу да би изазвала масовно уништење „до сада невиђених размера“.

Извор: Курир.рс/Мондо