Србија

ТИОДОРОВИЋ УПОЗОРИО НАЦИЈУ: Да се обрати пажња на труднице и породиље,ево шта следи!

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да је епидемиолошка ситуација озбиљна, поготово за старије хроничне болеснике, међу којима има доста умрлих. Међутим, како је рекао има повећања компликација и код деце.

Епидемиолози сматрају да се пик овог таласа коронавируса очекује средином фебруара. Само у Нишу током дана има више од 3.000 прегледа, међу којима је сваког дана 800 заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Члан Кризног штаба рекао је да треба да се обрати пажња на труднице и породиље. Упозорио је да су умрле две младе особе 1971. и 1978. годиште, које су имале хроничне болести.

Тиодоровић је саветовао да се треба озбиљно поставити према вирусу без обзира што има више потврђених случајева него хоспитализованих. Према његовим речима, има доста оболелих међу лекарима, као и код наставника и учитеља.

„Неопходно је да покушамо да се уозбиљимо, да прођемо што лакше фебруар месец, под условом да немамо озбиљније компликације са грипом“, истакао је Тиодоровић подсећајући да вакцинација даје добре резултате.

Када је реч о фебруарском празнику када су грађани навикли да споје по неколико дана, епидемиолог се прибојава да ће се поновити иста грешка. Апеловао је на све да ако буде спајања нерадних дана да се то не злоупотреби да се напуне скијалишта и бање, а да онда доживимо нови талас коронавируса.

„Ово јесте рат против вируса, постоје и похвале, али и казне, најтеже казна је кад пацијент умре“, нагласио је Тиодоровић коментаришући признање које је јуче добио у Врању.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС