Русија

УДАРНА ВЕСТ! Зеленски наредио општу мобилизацију! Путин Макрону објаснио разлоге за војну акцију!

Украјински председник Владимир Зеленски наредио је општу мобилизацију.

Зеленски је потписао указ којим се наређује мобилизација свих војних обвезника и резервиста на целој територији Украјине, преносе украјински медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјина је због ратног стања забранила мушкарцима стариости од 18 до 60 година напуштање земље. Одлуку је донело украјинско Министарство унутрашњих послова.

Скоро 100.000 људи у Украјини напустило је своје домове, а неколико хиљада је напустило земљу због руске инвазије, саопштиле су УН.

„Још не можемо да потврдимо тачне бројке, али је јасно да је било великих расељавања и мањих прекограничних кретања унутар земље“, рекла је портпаролка УНХЦР-а Шабија Манту. „Мислимо да је скоро 100.000 људи вец́ морало да напусти своје домове и да би могли да буду расељени унутар земље, а да је неколико хиљада људи прешло међународне границе“, рекла је она.

Макрон и Путин разговарали телефоном

Кремљ је саопштио да је Владимир Путин разговарао телефоном са француским председником Емануелом Макроном. Како наводи Кремљ, Путин је „детаљно објаснио” разлоге руске инвазије на Украјину.

Позив је успостављен на Макронову иницијативу, а лидери Русије и Француске су се договорили да остану у контакту, саопштио је Кремљ.

Макрон, с друге стране, каже да је тражио од Путина да одмах заустави напад на Украјину, преноси Би-Би-Си.

Широм Русије ухапшено 1.400 демонстраната

Готово 1.400 људи ухапшено је данас у неколико градова у Русији током демонстрација против рата у Украјини, саопштила је тамошња невладина организација ОВД-Инфо нови биланс ухапшених.

Украјинци дижу мостове да успоре Русе и деле пушке цивилима

На друштвеним мрежама појавили су се снимци дизања мостова у ваздух, што се објашњава покушајем Украјинаца да успоре руско напредовање.

Такође, појавиле су се и информације да се деле пушке цивилима како би се супроставили руској војсци.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс