Србија

УДАРНО! Прва критика на рачун Србије: Могли су да учине више

Беч — Председник Европског покрета Аустрије Европе Кристоф Лајтл каже да је Србија могла због својих добрих контаката са ЕУ и Русијом помоћи у украјинској кризи.

Лајтл, који је и бивши шеф Привредне коморе Аустрије, тренутну ситуацију око Украјине оцењује као веома тешку, јер је сада дипломатија, како каже, очигледно окончана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да је реч о конфликту у Европи између НАТО и Русије и да постоје војно неутралне земље, међу којима је и Србија, које су премало учиниле да се дође до креативних решења.

„Жао ми је што европске земље нису показале више иницијативе за проналажење креативног решења за конфликта. Србија је могла да има важну улогу због својих добрих контаката са ЕУ и Русијом“, каже он. Лајтл каже да можда још није прекасно за иницијативе као би се спречила даља ескалација сукоба.

Када је реч о одговорности за погоршање кризе, сматра да сада не треба постављати питање кривице, јер су обе стране подједнако криве.

„Обе стране су криве и дипломатија је заказала. Али не треба гледати у прошлост, већ у правцу проналажења решења“, објаснио је бивши дугогодишњи председник Привредне коморе Аустрије.

Лајтл истиче да никада није прекасно за проналажење решења и указао да се и Кинези залажу за то да се решење пронађе дипломатским путем, те сматра да ЕУ не сме да констатује да је крај дипломатским средствима.

Што се санкција тиче, он истиче да сматра да оне нису никада корисне. “

Сматрам да се привреда не сме користити као оружје. Привреда повезује и користи грађанима“, подвукао је Лајтл.

Он такође сматра да Русија неће “заврнути” славину гаса ЕУ, јер се Москва у прошлости увек доказала као поуздан испоручилац гаса. Указује и да Русија Европи ништа не поклања, већ за испоручени гас добија паре. Он је, наводећи да не зна које ће санкције бити примењене, рекао да ће те мере погодити све, и да ће Европљани платити цену.

Лајтл, на питање да ли би украјинска криза могла имати последице по Западни Балкан, каже да не верује у негативне ефекте. „Не верујем да ће бити негативних последица, већ само позитивних, јер ЕУ сада мора снажније да се посвети земљама Западног Балкана и њиховом напредовању на путу ка чланству“, уверен је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг