Свет

УДАРНО! РУСИЈА ЋЕ ГРАНИЦУ ОСЛОБОДИТИ МИЛОМ ИЛИ СИЛОМ: Сукоб је неизбежан

Војни сукоб у Украјини је готово неизбежан, али је питање какве ће бити размере тог сукоба, каже Стеван Гајић из Института за европске студије.

Он је оценио да је најновија криза у Донбасу ”последња црвена линија” за Русију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гајић каже да ће Москва морати да реагује уколико се Кијев и они који гурају Украјину и народ у рат одлуче за ескалацију и покушају да спроведу ‘неку врсту Олује’ у Донбасу.

”То ће бити или операција ‘средњег домета’ да се стане на границе република Доњецк и Луганск или ће решење бити дугорочно тако што ће се променити власт у Кијеву. Чини се да је нека врста војне ескалације готово неизбежна”, казао је Гајић.

Коментаришући изјаву украјинског министра одбране да је ”мала вероватноћа за сукоб ширих размера”, Гајић је рекао да је украјинска власт свесна шта може да значи рат са Русијом, као и да јој је јасно да их њихови савезници виде као ”топовско месо” у пребијању рачуна са Русијом.

“И Вашингтон каже да је Русији потребно три дана да заузме Кијев, што вероватно одговара истини. Сем тога, нису то Американци у Ираку које дочекује непријатељски оријентисано становништво, у Украјини живе милиони људи који би руску војску дочекали као ослободиоце”, рекао је Гајић.

Истакао је да су САД страна која највише може да утиче на то да ли ће бити мир или ће сукоб ескалирати, али Вашингтон, како каже, није спреман да изађе у сусрет Москви која, уверен је, неће одустати од захтева изнетих у преговорима.

Зато, како је рекао, не очекује много од евентуалног сусрета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је предложио састанак крајем следеће седмице.

”До тог сусрета не очекујем већу ескалацију, али напетости нису прошле. Процена је да ће се догодити нека врста сукоба, али је питање које ће бити његове размере”, казао је.

Нагласио је да је захтев Русије врло транспарентан и да Москва не жели ракетне системе НАТО-а у Румунији и Пољској, односно, жели да се НАТО држи уговорних обавеза и да се стање у Европи врати на стање од 1997.године.

”Русија ће морати да обезбеди своје интересе, да ракете средњег домета, које су се приближиле руским границама, ту не буду, и они ће их се ослободити милом или силом”, сматра.

С друге стране, како каже, не постоји спремност Вашингтона за дијалог који би задовољио интересе Русије истичући да је циљ САД да поново покоре Немачку и Француску.

Гајић сматра да суштина кризе није у Украјини, већ да је у питању судбина Немачке и Француске и то да ли ће САД успети да ”минирају” Северни ток 2 и принуде Немачку да, уместо руског, купује четири пута скупљи гас од САД.

Губитник, додаје, може да буде и Француска, чији је председник Емануел Макрон рекао да је НАТО ”клинички мртав” и која тежи стварању европских безбедносних снага, односно новог савеза после НАТО-а.

”Уколико дође до ескалације сукоба, Америка ће то искористити да поново окупира Западну Европу и да тај блок учврсти под својом чизмом, слично времену Хладног рата”, навео је Гајић и указао да се Немачка и Француска зато највише и труде да посредују у решавању украјинске кризе.

”Очигледно је њима највише стало да се не деси ескалација је би то значило америчку војну окупацију. Наравно, то не смеју да кажу, јер су САД њиихови номинални савезници у НАТО-у, али питање је у томе да ли ће опстати њихов суверенитет”, закључио је.

На нашем “Телеграм” каналу можете пратити наше одабране најбоље вести и оне које не објављујемо на другим мрежама. “Телеграм морате инсталирати на мобилним телефонима преко Плаy Продавнице. ОВДЕ

Извор: Танјуг