Свет

УДАРНО! Уведена ванредна ситуација; „Они имају далеко више људи него ми полицајаца“

Градоначелник Отаве Џим Вотсон прогласио је ванредну ситуацију како би граду дао више флексибилности да се носи са текућим протестима.

У кратком саопштењу, град каже да одлука одражава „озбиљну опасност и претњу по безбедност становника“ од демонстраната који су свуда по граду, преноси „Глобал њуз“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Демонстранти у канадској престоници бројчано су надјачали полицију и контролшу ситуацију, рекао је градоначелник Отаве у недељу.у јеку протеста против обавезног цепљења који паралишу делове тог града већ 10. дан.

„Конвој слободе“ започео је као покрет против обавезног цепљења камионџија који прелазе границу, а претворио се у окупљање против мера за јавно здравље и владе премијера Џастина Трудеауа.

Центар Отаве паралисан је протеклих девет дана, а неки демонстранти махали су заставама Конфедерације или нацистичким симболима, док су неки тражили распуштање канадске владе.

„Ситуација је у овом тренутку потпуно измакла контроли јер појединци с протеста контролишу ситуацију“, рекао је градоначелник Отаве Џим Вотсон на локалној радиостаници.

„Они имају далеко више људи него ми полицајаца“, додао је.

Протести против обавезног цепљења проширили су се изван Отаве. Хиљаде људи протестовале су у суботу у другим канадским градовима, укључујући и финансијско средиште Торонто.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92