Русија

УКРАЈИНЦИ ПРЕТЕ ДА ЋЕ НАМ БЕСИТИ ДЕЦУ НА ЖИЦЕ! Речи руског војника шокирале свет!

Свет страхује од избијања глобалног сукоба због Украјине, а један снимак са истока те земље само је додатно подгрејао инако напету ситуацију.

Руски војник Дмитриј Кисељов упозорио је да се на истоку Украјине спрема прави ужас, тврдећи да у ту област стижу јединице крволочних украјинских ултранационалиста и неонациста који прете да ће редом клати Русе, а њихову децу бесити на жице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је то изјавио у интервјуу за руски државни канал Русија 1, истакавши да је и претходних година на подручју Донбаса руско становништво преживело невиђену тортуру, као и да је на хиљаде људи брутално убијено.

– Они овде долазе спремни само за убијање – истакао је Кисељов само неколико недеља након што су припадници украјинског неонацистичког батаљона Азов најавили како ће се до последњег човека борити против Путинове војске, као и да ће кренути пут Донбаса како би бранили интересе своје земље.

Подсетимо, реч је о батаљону чији се чланови отворено „ките“ нацистичким симболима, величају Адолфа Хитлера и поздрављају се онако како су злочинци из Трећег рајха поздрављали свог Фирера. И поред тога, Запад никад није позвао на забрану те организације која је раме уз раме с украјинским војницима учествовала у ратним сукобима на истоку Украјине од 2014. године.

Упркос упозорењима које је изнео Кисељов, британски Дејли мејл је тог човека назвао пропагандистом Кремља и особом која шири лажи о догађајима на истоку Украјине како би се створио утисак да Руска Федерација моја да делује и сачува свој народ на тим просторима.

– Да ли је ово припрема за инвазију – стоји у наслову текста у ком се налази и интервју Сергеја Кисељова, а у ком се даље подсећа да је Руска Федерација и 2014, непосредно пре отцепљења Крима од Украјине и његовог присаједињења руској територији, тврдила како Руси у Донбасу трпе невиђену тортуру, те да им је потребна заштита.

– Тренутно се на граници ка Украјини налази 148.000 руских војника, заједно са низом тенкова и артиљеријског оружја. Из САД истовремено стижу упозорења да би инвазија на Украјину могла да почне већ у среду – подсетио је Дејли мејл.

Истовремено, и остали западни медији сложили су се да су наредна два дана кључна за решавање питања Украјине, истичући да је британски премијер Борис Џонсон најавио европску турнеју у циљу смиривања напетости. Истовремено, и немачки канцелар Олаф Шолц путује у Кијев, а затим у уторак и у Москву, где је најављено да ће се састати са Путином, па се очекује да би дипломатски напори европских званичника могли да утичу на смиривање тензија.

С друге стране, портпаролка руског министарка спољних послова Марија Захарова, поручила је како је на снази чиста ратна пропаганда Запада.

– Агресивна реторика служи да се прикрије испоручивање оружја Украјини, као и измештање војне опреме на истоку те земље. Прикривају се и масовне НАТО војне вежбе на самим границама Руске Федерације и стварање атмосфере офанзиве на нашу земљу. Оно што Британија и Америка сада раде је чиста ратна пропаганда – поновила је Захарова.

Она је подсетила да су такве медијске акције и коришћење лажних информација забрањене Међународним пактом о грађанским и политичким правима које је 1966. усвојила Генерална скупштина Уједињених нација.

– Совјетски Савез, а касније и Русија, и десетине других држава широм света, схватајући изузетну опасност коју може представљати ратна пропаганда, добровољно одбацују ову претећу праксу. Али ни Вашингтон ни Лондон себи не ускраћују прилику да се тиме служе. Они одржавајући ову хистерију преко медијских холдинга ЦНН и Блумберг и британских таблоида, утичући на јавно мњење у својим земљама – истакла је Захарова.

Подсетимо, Русија негира да има било какве намере да изврши инвазију на суседну земљу иако никад није оспорила тврдње да је изместила трупе ка граници те државе. Ипак, гарантовала је да ће већи део тих снага бити повучене након што се заврше масовне руско-белоруске војне вежве на тлу Белорусије, а притом је истакла да је спремна да уклони  оружје ако од Запада добије позитиван одговор на захтеване безбедносне гаранције. Најважнија тачка у њима је да ће НАТО престати да се шири на исток и у своје редове увлачи нове чланице попут Украјине и Грузије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс