Свет

УКРАЈИНСКОМ АМБАСАДОРУ ИЗЛЕТЕЛА ШОК РЕЧЕНИЦА, ЗАПАД ОВО НИЈЕ СМЕО ДА ЧУЈЕ!

Фото: Јутјуб

Украјински амбасадор у Британији Вадим Пристајко изјавио да би његова земља могла да одустане од чланства у Алијанси како би избегла рат са Русијом. Званични Кијев је то демантовао, али стручњаци кажу да Володимир Зеленски ипак размишља у том правцу

Украјина би могла да одустане од кандидатуре за чланство у НАТО, казао је украјински амбасадор у Британији Вадим Пристајко. Иако је његове речи званични Кијев брзо демантовао, аналитичари кажу да администрација председника Володимира Зеленског дефинитивно размишља у том правцу како би избегла рат са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекао, па порекао

Амбасадор Пристајко је, гостујући у емисији на ББЦ радију 5, на питање водитеља да ли његова земља размишља о томе да одустане од чланства у НАТО, рекао:

– Могли бисмо, нарочито у тренутку кад нам прете, кад нас уцењују и гурају у рат.

Како је додао, чак и неки представници западног војног блока такође заговарају ту опцију.

– Понекад чујемо гласове из НАТО који кажу: „Можда, стварно, могли бисмо да избегнемо…“ – казао је Пристајко, не завршивши реченицу.

Он је, међутим, истакао да Украјина није чланица ниједног војног блока, за разлику од земаља које такође окружују Русију.

– Ако останемо ван НАТО, опет ћемо бити незаштићени, без пријатеља, будући да су сви наши суседи већ чланови Алијансе. Те земље нису утицале на безбедност Русије, па неће ни пријем Украјине – истакао је Пристајко.

На инсистирање водитеља ББЦ-ја да амбасадор још једном разјасни да ли његова земља размишља о одустајању од чланства у НАТО, Пристајко је одговорио потврдно. Он је, међутим, рекао и да би то било у супротности са уставом његове земље, у који је 2019. унето да је стратешки циљ државе чланство у НАТО.

– Хоћу да кажем да смо флексибилни, покушавамо да нађемо најбољи излаз. Ако је потребно да учинимо озбиљне уступке, то је нешто што бисмо могли да урадимо – закључио је Пристајко.
Убрзо након тога украјинско министарство спољних послова демантовало је Пристајкову изјаву, наводећи да су речи амбасадора истргнуте из контекста.

– Украјина је, зарад мира и очувања живота својих грађана, спремна на сваки формат дијалога са земљама и међународним организацијама. Пристајко је у интервјуу с правом приметио да је перспектива чланства у НАТО садржана у уставу Украјине. Најбоља безбедносна гаранција био би хитан пријем Украјине у Алијансу. Али претње Украјини постоје овде и сада, тако да је проналажење одговора на питање гаранција хитан задатак – рекао је портпарол украјинског министарства Олег Николенко, истичући да ниједна одлука не може бити донета супротно уставу Украјине.

Брзоплета изјава

Због прашине која се дигла и сам Пристајко је био приморан да демантује самог себе, те је рекао да се догодио неспоразум и да Украјина неће одустати од чланства у НАТО.

Међутим, аналитичари кажу да званични Кијев ипак размишља о тој опцији.

– Амбасадор је био брзоплет. Изашао је јавност са изјавом која у овом тренутку Западу не одговара. Ипак, украјински председник Володимир Зеленски сасвим сигурно размишља о опцији да одустане од чланства у НАТО. Он по сваку цену жели да избегне рат и да смири ситуацију, а свестан је да му је то једина могућност – кажу стручњаци.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс