Србија

УПРАВО ЈЕ САОПШТЕНО! Преминуо је: Одлазак великана музичке и филмске сцене

Великан новосадске музичке сцене Предраг Пеђа Вранешевић преминуо је данас у Новом Саду у 76. години, потврдила је породица музичара.

Предраг Пеђа Вранешевић, познат по саставу Лабораторија звука, коју је основао са братом Младеном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Остаје упамћен као једна од најкреативнијих личности модерне новосадске културне сцене, која се формирала током шездесетих и седамдесетих, инспирисана подједнако популарном музиком свог доба и авангардном уметношћу. Његов велики опус обухвата иновативну рок, филмску и позоришну музику, као и сценска дела.

Мање је, пак, познато да је Предраг Пеђа Вранешевић (рођен 27. маја 1946. у Новом Саду) током своје плодне каријере – сам или кроз креативну сарадњу с братом – снимио музику за преко стотину позоришних представа и више од две стотине филмова и ТВ серија. Током студија атхитектуре у Београду, средином шездесетих година прошлог века, био је и члан бит састава The Best Nothing, који је имао ту част да наступи на првој београдској Гитаријади, одржаној на Сајмишту, а по повратку у Нови Сад радио је као филмски критичар у студентском листу „Index“, те као филмски уредник на Трибини младих. Паралелно с музиком, бавио се и концептуалном уметношћу у групи КОД, с којом је наступио на Седмом бијеналу младих уметника у Паризу (1971). Свакако вредни помена јесу и пет наступа у лондонском театру Института савремених уметности, у августу 1984. године, где је извео свој музичко-сценски спектакл “Узјахати коње Светог Марка”.

Радио је музику за успешне и награђиване филмове: „Сплав Медузе“, „Октоберфест“, „Још овај пут“, „Пун месец над Београдом“, „Оригинал фалсификата”, “Крај рата”, те “Artificial Paradise / Уметни рај”, који је последњи филм из југославије приказан на Канском фестивалу. Публика такође памти музику за популарне ТВ серије “Полетарац”, “Форе и фазони”, “Варошарије”, “Приче из Непричаве”. Са редитељем Желимиром Жилником, Пеђа је био коаутор “Гастарбајтер опере” у Српском народном позоришту, која је са великим успехом извођена више сезона. Писао је такође музику за позориште, сарађујући између осталих редитеља и са Дејаном Мијачем, Димитријем Ђурковићем, Видом Огњеновић, Паолом Мађелијем и Душком Јовановићем, у представама као што су “Смрт трговачког путника”, “Олуја”, “Преноћиште”, “Обешењак” и друге, које су извођене у Народном позоришту у Београду и Сарајеву, Београдском драмском, Позоришту “Душко Радовић” и свим већим театрима са простора Југославије. Велику пажњу публике и медија браћа Вранешевић изазвали су 1984. у Лондону, наступајући пет вечери за редом у престижном Институту савремене уметности (ИЦА) са музичко-текстуално-визуелним перформансом под називом “Узјахати коња светог Марка”. За уметнички рад и допринос награђени су ‘Бронзаним Змајем’ у Кракову и златним медаљама и наградама за животно дело на Фестивалу документарног и кратког играног филма у Београду, коју је Пеђа добио 2007. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Нова