Свет

Ужас! ОТКРИВЕН НОВИ СМРТОНОСНИ ВИРУС! Болест напада све УНУТРАШЊЕ ОРГАНЕ и веома се БРЗО ШИРИ

Прва особа у Великој Британији умрла је од ретког вируса Ласа грознице коју преноси пацов, а још да случаја су у процесу испитивања.

У саопштењу британска здравствена безбедносна агенција наводи да је потврђен случај Ласа грознице довео до три случаја потенцијално фаталне болести у Великој Британији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу наводе:

„Контактирамо особе које су имале близак контакт са случајевима пре потврде њихове инфекције, како бисмо пружили одговарајућу процену, подршку и савет. Ризик за ширу јавност остаје веома низак.“

Портпарол фондације NHS фондације „Bedfforšire Hospitals“ рекао је:

– Потврђујемо тужну смрт пацијента у нашем стационару, који је потврдио Ласа грознице. Упућујемо најдубље и најискреније саучешће њиховој породици у овом тешком тренутку.

– Наставићемо да подржавамо породицу пацијента, наше особље блиско сарађује са колагама из Агенције за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства како бисмо предузели све мере у даљем спречавању ове грознице – додао је портпарол NHS фондације.

Светска здравствена организација (СЗО) каже да се љуби обично заразе Ласа вирусом излагањем храни или кућним предметима за домаћинство контаминираним урином или изметом заражених пацова.

Симптоми могу варирати од главобоље до упале грла и повраћања. Могуће је и крварење из носа, уста и вагине.

Болест је ендемична у популацији глодара у деловима западне Африке, а Ласа грозница потврђена је и у Бенину, Ганим Гвинеји, Либерији, Малију, Сијера Леонеу, Тогу и Нигерији, а верује се да је присутна и у другим афричким земљама.

Могу се јавити и инфекције са особе на особу и лабораторијски пренос, посебно у здравственим установама у одсуству адекватних мера превенције и контроле инфекције.

Научници су додали и да су дијагноза и брзи третман од суштинског значаја. Укупна смртна стопа је 1%.

Међу пацијентима који су хоспитализовани са тешком клиничком сликом Ласа грознице, смртност се процењује на око 15%.

Рана реакција и рехидратација, као и симптоматско лечење повећава могућност излечења.

– Око 80% људи који се заразе Ласа вирусом немају симптоме, 1 од 5 инфекција резултира тешким обољењем, где вирус утиче на неколико органа, као што су јетра, слезина и бубрези – навели су у саопштењу научници СЗО-а.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com