Србија

Важно! Медији преносе: НЕПЛАНИРАНИ РАСПУСТ У ФЕБРУАРУ! Због великог броја заражених, ђаци ће се касније вратити у клупе! Ево о чему је реч!

Ученици основних и средњих школа, по свему судећи, у фебруару ће имати још један непланирани распуст. Због Дана државности, који се празнује на Сретење, ђаци већ имају два нерадна дана 15. и 16. фебруар. Пошто су то уторак и среда, школским календаром је раније предвиђено да им се дода и понедељак 14. фебруар, а сада ће, вероватно, одмор бити продужен и на четвртак и петак.

По том плану, ученици ће бити слободни од суботе 12. фебруара, а у клупе ће се вратити у понедељак 21. фебруара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако ће, са два викенда, добити девет нерадних дана, што ће, сматрају у појединим школама, бити од помоћи у санирању епидемиолошке ситуације. Иначе, одлуку о томе како ће деца ићи у школу током наредне недеље, донеће данас Тим за школе, а саопштиће је сутра. Како сада стоје ствари, неће бити битнијих измена, односно наставу ће ђаци похађати по комбинованом моделу. Могуће је једино да у неким локалним срединама где зараза букти деца пређу на онлајн систем.

Истовремено, синдикати упозоравају да се школским управама и локалним самоправама, пријављује много мање инфицираних ђака него што их заиста има.

– Од школа нико не тражи да доставе податке колико деце не долази на наставу, већ само колико њих има доказ да су заражена. А тај „папир“ има веома мали број ученика, јер децу ретко када тестирају, пошто она обично имају блаже симптоме или немају уопште. Уколико све прође за дан-два, ученик се враћа у школу без лекарског уверења да је здрав и да може да похађа наставу, јер сваки изостанак до три дана могу да оправдају родитељи. И тако је број ученика код којих је потрђена корона увек – нула – наводе у Унији синдиката просветних радника Србије.

С друге стране, према подацима Министарства просвете које доставља Институт „Батут“, у протеклој недељи број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година био је 5.480 односно 0,71 одсто ђака је заражено. Према тим подацима, учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева ковида у истом периоду је 3,7 одсто.

– Има их најмање три пута више – оцењује за „Новости“ Јасна Јанковић, председница УСПРС.

ХИЉАДЕ ПОЗИТИВНИХ НАСТАВНИКА

Јасна Јанковић тврди да је број заражених наставника веома велики:
– Према нашим подацима, у првој седмици другог полугодишта било је 8.500 заражених просветара, сада их има вероватно и дупло више. Немогуће је наћи замене за већину предмета, јер нико неће да дође да ради неколико седмица и да ризикује да се зарази.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс