Русија

Важно! ПУТИН НАРЕДИО, ОВАЈ УКРАЈИНАЦ НЕ СМЕ ПОБЕЋИ! Ево шта се дешава!

Руским трупама, а посебно обавештајцима, наређено је да покушају да спрече бег из Украјине бившег секретара Савета за националну безбедност земље (НСДЦ) Александра Турчинова .

Наводи се да ће му бити суђено за ратне злочине и покретање рата у Донбасу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У новембру је украјински председник Владимир Зеленски рекао да Турчинова сматра једним од одговорних за губитак Крима , додајући да је то његово мишљење.

Турчинов, шеф партије Европска солидарност, био је вршилац дужности председника Украјине од фебруара до јуна 2014, а затим је до 2019. био секретар Савета за националну безбедност и одбрану. У статусу в.д У априлу 2014. као шеф државе наредио је почетак „антитерористичке операције“ у Донбасу.

Турчинов је касније изјавио да је, посебно, у марту 2014. наредио украјинској војсци да употреби оружје на Криму, али га они нису послушали, а такође је рекао да је намерно наредио бомбардовање аеродрома у Доњецку .

Русија је 24. фебруара покренула војну специјалну операцију за заштиту Донбаса. Председник Владимир Путин је рекао да је то урађено на захтев Доњецке и Луганске Народне Републике. Према његовим речима, сврха операције је демилитаризација Украјине и трупама је наређено да елиминишу само војну инфраструктуру.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Лента.ру