Свет Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Издао сам налог Војсци, након Путиновог указа више ништа неће бити исто

Председник Србије Александар Вучић обратио се вечерас јавности из Монака.

“Постоји једна глупа одредба у нашем законодавству, па морам да кажем да вечерас говорим као председник Србије”, рекао је на почетку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Наравно да сам забринут и да ситуација није лака”, рекао је.

“Политички притисци на Србију после обраћања Путина, биће јачи него икада”, казао је.

“Прошао сам много тога у власти, али оно што сам доживео и што очекујем да тек следи нимало неће бити једноставно. Ово руши комплетну безбедносту архитектуру света, више нико не може да предвиди шта ће се догађати. Оно што смо познавали више не постоји”, казао је Вучић.

“Данас сам нако Седнице издао налог Војсци, као врховни командант, да у сваком тренутку буду пипремљени на најбољи могићи начин. Настављамо да купујемо оно што је најбоље за одбрану земље. Данас у свету видите да мир више није нешто што је подразумевајуће”, рекао је.

“Имамо још проблема, ја не могу да обмањујем себе, морате да говорите истину. Ви када погледате наше наслове у 80 остао медија не постиоји никаква објективност и они су увек на руској страни”, казао је.

О разговору са Макроном

“Разговор је био важан, о ситуацији у нашем региону. Очекујем још разговора наредних дана, постоје велики страхови да ли би све могло да се прошири и на Западни Балкан”, рекао је Вучић.

“Никада нисам видео такву одлучност код Путина, последњи пут смо причали три сата и око Украјине је причао три минута, само око тога. Пошто мислим да га добро познајем могао сам да кажем да ће ствари ићи у овом смеру. Ово је био Путин каквог познајем иза објектива. Говорио је оно што мисли, посебно сам то видео када је говорио о Лењину. О томе да је аутор Украјине Лењин и онда је, за мене у оштријем тону, рекао да Украјина проводи декомунизацију и да ће сада онда они да заврше ту декомунизацију”, казао је Вучић.

“Србија је на европском путу и истиче подршку интегритету Украјине, али већина нације је на страни Русије. Све то мање више бисмо могли да разумемо, али као председник имам обавезу да обезбедим мир и стабилност, а ситуација на Западном Балкану није једноставна. Зато ће наша политика да заштитимо земљу, а не да ратујемо бити од кљичног значаја. Наша војска је неупоредиво снажнија од свих осталих, данашња војска је многоструко снажнија од ЈНА и ми зато морамо да показемо већу одгворност”, рекао је.

“Шта то мене брига. Је л ви стварно мислите да ме то уопште интересује. Да ли сте чули да је неко из делегације то поменуо”, рекао је Вучић о нападима и критикама због његових коментара о ситуацији у свету.

Извор: Б92