Издвајамо Свет

ЗАПАД КУКА ОД СТРАХА: Путинови плаћеници стижу, кренули за Украјину

До сада незабележени број припадника озлоглашене Вагнер групе, коју неки називају и сматрају „приватном војском“ руског председника Владимира Путина, нестао је последњих дана из Африке.

Група коју води један од најближих Путинових сарадника, извлачи десетине својих прекаљених плаћеника из Африке како би их послала у источну Еуропу, где нагомилане руске снаге на граници прете Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима двојице високих војних званичника у Централноафричкој Републици (ЦАР), до сада незабележен број Вагнерових плаћеника напустио је земљу у јануару како би се запутили у источну Еуропу, а више њих спрема се да крене наредних недеља.

„Обично када чујемо да су неки отишли, сазнамо да се ради само о шачици њих, понекад пет или шест људи у року од месец дана“, рекао је Дејли бисту један официр, који ради у војном штабу у главном граду ЦАР-а Бангуију. „Ово је први пут да чујемо како су десетине њих отишли у року од месец дана“.

Један је мушкарац, кога су недавно Вагнеровци држали у притвору, рекао је ДБ да је чуо да војници ЦАР-а у кампу у којем је био заточен говоре о изненадном „егзодусу“ плаћеника, који су кренули директно у Украјину.

Тајно присуство

Овај потез долази у тренутку када украјинске власти јављају да Русија повећава снабдевање оружјем, муницијом и војном опремом сепаратистичких регија у Украјини, док истовремено активно регрутујеа плаћенике за борбу у сукобу који је у току.

Украјинска војна обавештајна служба саопштила је прошле седмице да Москва спроводи „активно регрутовање плаћеника“ које шаље у сепаратистичке области.

Неки групу Вагнер називају Путиновом „приватном војском“. Њихови припадници се често, како се наводи, тајно шаљу у области у којима Русија тврди да нема никакво војно присуство.

Ово није први пута да је Вагнер група прераспоредила специјалце из Африке или других борбених зона у складу са Путиновим спољнополитичким циљевима, упркос томе што Кремљ пориче да нема никакве везе са Вагнеровцима.

Истрага Белингкета (холандске интернет странице за истраживачко новинарство, специјализоване за проверу чињеница и обавештајне податке) објављена у новембру, показала је да је више од 200 Руса послато – из других жаришта где је Вагнер група била распоређена, укључујући ЦАР – у Белорусију како би дестабилизовали земљу уочи председничких избора у августу 2020. године

Уколико је Путин тражио од својих сарадника из Вагнера да дестабилизују ситуацију у Украјини, вероватно је да ће неки од тих руских плаћеника бити повучени на ту мисију из подсахарске Африке, наводи Дејли бист.

Ово је први пут да су Руси отишли у тако великом броју откако су Вагнерови плаћеници стигли у ЦАР на захтев владе пре више од четири године, рекао је војни званичник који каже да су плаћеници дошли из Русије, Украјине и Белорусије и сада враћају тамо одакле су дошли.

„Њихови су нам надзорници изричито рекли да је око 20 Руса овог јануара отишло у источну Европу“, рекао је за ДБ незванично други званичник који блиско сарађује са руском групом.

Политика ротације задатака

„Оно како ми видимо ствари је да Руси који су отишли, и они који ће отићи касније, то чине у оквиру политике ротације задатака и да ће бити замењени у догледно време“, додао је.

Но, чини се да нико не зна када ће тачно стићи замене за плаћенике, као и да ли ће уопште стићи. Пословање Вагнер групе често је толико обавијено велом тајне да чак и особе с којима раде у ЦАР-у имају врло мало информација о томе шта заправо они тамо раде.

„Да, они деле обавјештајне податке с нама… Али се сарадња ту често завршава. Ретко знамо нешто о њиховом распореду или плановима“, рекао је војни званичник.

Вагнер група распоредила је више од 1000 припадника у ЦАР-у. Та група међународну „озлоглашеност“ стекла је у Украјини 2014. године, у јеку руског упада у ту земљу, када су њихови припадници били оптуживани за ратне злочине.

Вођа бивши специјалац ГРУ-а

Организацију је основао Дмитриј Уткин, некадашњи припадник руских специјалних снага, а тренутно је под америчким санкцијама због помагања сепаратистима које подржава Русија у источној Украјини.

Како је раније известио ЦНН, Уткин је некада био шеф обезбеђења Јевгенија Пригожина, руског олигарха који има блиске везе с Кремљом. Пригожин се прославио као угоститељ, а зарадио је и надимак „Путинов кувар“, због уносних уговора за кетеринг услуге које је остварила његова фирма.

Пословно издање руске медијске групације РБЦ пре неколико година је објавило да се Уткиново име појавило у корпоративној бази података на функцији генералног директора једне од Пригожинових компанија.

Истовремено, Пригожин пориче да је финансијер Вагнер групе – тајне и, према руским законима, илегалне организације приватних војних оперативаца. Но, наводи и оптужбе у вези групе упорно се понављају, демантији долазе „ради реда“, а њихово постојање је заправо јавна тајна.

Руска телевизија РБЦ објавила је 2016. године детаљан извештај о Вагнеровцима у контексту глобалне индустрије приватних војних уговаратеља послова.

Група је многе своје плаћенике регрутовала из руске војне обавештајне агенције познате као ГРУ, а њен оснивач Уткин – коме је Вагнер надимак – ветеран је ГРУ-ових елитних снага за специјалне операције. РБЦ је известила да група делује под надзором Главног штабаа Оружаних снага Русије.

 

Извор: Курир