Србија

ЗАВРШЕНА ХИТНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Вучић саопштио одлуку

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији после седнице Савета за националну безбедност и саопштио одлуке везане за руско-украјински сукоб, међу којима су најважније да Србија поштује територијални интегритет Украјине и да неће увести санкције Русији.

Председник Вучић је обраћање почео речима:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За све грађане Европе и света су тешки дани, а за нас у Србији посебно тешки“.

„Били смо суочени за многим контрадикторностима и проблемима које не можете јавно да представљате. Били смо суочени са бројним притисцима. Упркос томе, одлуку смо донели трезвени, хладне главе, јер за то смо бирани“.

„Било је толико лажи и дезинформација у медијима у Србији и региону по питању ставова Србије, да сам се запитао зашто неко толико жели да гледа у српско двориште. Зато што не може да учини на другом плану, жели да напакости Србији“.

Председник је затим прочитао закључак Савета за националну безбедност по тачкама:

1. Србија најискреније жали због дешавања на истоку Европе. Руси и Украјинци су наши братски народи.

2. Србија је привржена територијалном интегритету и политичкој независности држава

3. Србија је посвећена очувању свог територијалног интегритета, па тако и интегритета других земаља.

4. Србији се због њене доследности поштовању међународног права, не може упутити ниједан приговор.

5. Србија пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине.

6. Србија сматра погређним кршење територијалног интегритета било које земље, па и Украјине.

7. Србија се залаже да се сачува мир у региону, што је од кључне важности за економски развој наше земље. Очување мира је витални интерес српског народа.

8. Србија ће се приликом разматрања потребе да се уведу санкције, укључујући и Русију, водити искључиво својим интересима. Србија је осетила санкције и сматра да јој није у интересу да уводи санкције било којој држави.

9. Полазећи од принципа наше војне неутралности, потребно је да се све активности војске и МУП са страним партнерима одмах прекину.

10. Србија ће предузети све мере да сачува своје грађане у Украјини.

11. Наши грађани да се суздржавају од мешања у сукобе на истоку Европе.

12. Србија ће пружити хуманитарну помоћ народу Украјине.

13. Надлежни органи ће предузети све мере да обезбеде енергренте, гас, нафту, храну и неопходне намирнице.

14. О овим закључцима ће Србија упознати своје конзуле.

Вучић је затим сумирао:

„Србија поштује Међународно право, али Србија исто тако добре разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству, Србија има своје виталне националне и државне интересе, али има традиционална пријатељства и не заборавља ни 1999, нити 2015“.

„Чувамо наше интересе, али поштујемо дуго грађена пријатељства“.

„Много је пажње посвећено овим одлукама, да се не би наштетило Србији“.

„Позивам грађане Србије да имамо једну страну – а та страна је Србија“.

С обзиром на то да је Србија једина земља Европе која није увела санкције Русији, Вучић је рекао:

„Притисци какве за ових девет година не памтим. Такозвани тајкунски медији су три сата после демантија Ане Брнабић држали вест да нећемо да подржимо територијални интегритет Украјине. Нанели су велику штету Србији. Тајкунски медији у региону су све преносили“.

„Што се Виоле Фон Крамон тиче, увек сам се трудио да будем џентлмен, али сада морам да јој кажем да се уозбиљи или да бар престане да прича глупости, што редовно ради. Није случајно постала албанска икона на Косову“.

„Што се тиче санкција, како мислите да их уведемо тако преко ноћи Русији, која нама није уводила санкције и сачувала нас 2015. у Савету безбедности. Они су и дан-данас једини гарант Србији у Савету безбедности. Не би било фер, као што не би било фер ни да не поштујемо територијални интегритет Украјине, која нам никад ништа није нажао учинила“.

„На крају, сав притисак ће бити на малој Србији, јер на Србији неко може да се иживљава, а на Русији не може“.

„Разговарао сам са патријархом. Разговор је био пријатељски, братски. Тражио сам савет. Прочитао сам му текст, указао на све проблеме, што он и сам види“.

„Ја сам председник још три, четири дана. Нисам ни говорио колико смо тешке разговоре имали ових дана. Не памтим теже у последњих девет година, од оних из Брисела. Изборићемо се, него шта ћемо“.

„Наставићемо да радимо, европски пут Србије је стратешки циљ, али неће хрлити у непријатељства зато што то неко од ње тражи“.

„Пченице и кукуруза имамо довољно за наредних шест месеци. Купили смо додатне количине брашна, купили и соли. Разговараћу са кинеским пријатељима за млеко у праху. За сада нема назнака поремећаја на тржишти, зато људи не морају да купује залихе“.

Председник је затим показао слике пуних магацина у Шиду, Митровици, Пазови, где су смештени и грашак, пасуљ, пиринач…

„На три места имамо резерве енергената“.

Упитан да ли неувођење санкција Русији представља кочницу на европском путу, Вучић је одговорио:

„Иду избори па гласајте за председнике који желе да уведу санкције Русији, само онда видите како ћете да објасните народу када људи кажу да више не подржавају територијални интегритет Србије? Хоће ли нам увек за све бити криво државно руководство, а сами нисмо у стању да било шта решимо. Ја сам предвидео шта ће да се догоди. Да ли мислите да је могуће да се пронађе лакше и боље решење за Србију? Ово је наш заједнички став. Сви смо ми одлазећи, али смо показали много више од других. Шта је погрешила Србија која је рекла да подржава територијални интегритет Украјине? Нисмо увели санкције јер имамо своју земљу и своје руководство које је способно да доноси одлуке. Ако треба само да преписујемо одлуке Брисела онда нам не треба руководство и интегритет земље. Имамо интересе по питању КиМ, али и економске. Ово није питање жеље, видели сте у Црној Гори резултате политичких ослука по броју незапослених- Ћутимо на многе глупости јер је нама мир најпотребнији, животи, мир наших жена и мајки. То чини Србију да расте. Ово је наша одлука, ако тражите кривца за ту одлуку, ја сам крив. Неки су мислили да треба увести санкције Русији, ја нисам, и тачка“.

О изјавама Вјосе Османи каже:

„Ћутите и пустите да прича шта хоће. То ме не занима. Са НАТО имамо добре односе на Косову, штите наше манастире“.

ДАЧИЋ: НАШ ЈЕДИНИ ИНТЕРЕС ЈЕ СРБИЈА

Иако није члан Савета за националну безбедност, Ивица Дачић је присуствовао седницама на позив председника Вучића.

„За мене нема никакве дилеме, ми имамо један интерес – а то је Србија. Није наш задатак да поступамо како други од нас очекују. Није наша улога да ратујемо ни за Русију ни за Украјину. Американци су чекали две године да их нападне Јапан да одлуче да ли ће да учествују у Другом светском рату, а од нас очекују да одлучимо у тренутку“, навео је Дачић.

„Наша одлука је државно високоодговорна“, додао је Дачић.

Извор: Курир.рс