Србија

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ЗГРОЗИО СРБИЈУ: Мајка чувала стражу, док јој је дечко силовао трогодишњу ћерку до смрти

Малиша Јевтовић (47) је пре 17 година силовао до смрти трогодишњу Катарину Кају Јанковић у Звездарској шуми у Београду, док је њена мајка Ана Филиповић (40) чувала стражу.

Један од случајева који Србија никада неће заборавити јесте брутално силовање и убиство трогодишње девојчице Катарине Јанковић које се догодило 2005. године у Звездарској шуми. Јана је неколико дана касније преминула од задобијених повреда. Нанео их је невенчани супруг Ане Филиповић, Малиша Јевтовић, док је Ана чувала стражу, пушила цигарету и посматрала зверство над својим дететом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њихов крајње болестан чин разоткривен је када су је мајка и њен љубавник у недељу донели у Клиничко-болнички центар „Звездара“. Хладнокрвно су тврдили да је девојчица пала са кревета и да су тада настале бројне повреде по телу, од којих је дете преминуло.

Малиша Јевтовић и Ана Филиповић сада се налазе иза решетака. Јевтовић је осуђен на максималну казну затвора, која је у том тренутку износила 40 година, док је она осуђена на 37 година. Ако живи дочекају да им истекне казна, Малиша ће имати 71 годину, а његова бивша љубавница 62.

Да све буде још страшније, монструм Јевтовић је из затвора тужио државу Србију јер су га затворски чувари наводно тукли у неколико наврата, па је Европски суд за људска права у Стразбуру у децембру 2019. године наложио да му се исплати 4.000 евра одштете „због претрпљених физичких и душевних болова“. Он је тврдио да су га наводно злостављали стражари и командири док је био у притвору Централног затвора у Београду, а после и у Седмом павиљону пожаревачке „Забеле“. У притужбама је тврдио да су га терали да им лиже ципеле, да лаје, да једе измет, пије урин, да су му гурали пендрек у уста…

Кајино убиство, које се догодило 17. јула 2005, једно је од најсвирепијих у модерној историји Србије, а Малишино име и даље изазива језу и бес у нашој јавности. О каквом је монструму реч, најбоље показују и потресне речи судије тадашњег Окружног суда Синише Софреновића, кад је 9. маја 2007. Јевтовићу изречена казна.

Данас би Каја имала скоро пет година, тачније 59 месеци, још тачније 1.783 дана. То није доживела захваљујући поступцима ових људи који су пред нама мајци, која је није волела, и њеном љубавнику, који ју је мрзео. Како иначе протумачити више од 50 повреда на телу детета, од којих су повреде трбушних органа довеле до смртног исхода? Повреде по глави, телу, рукама, ногама и гениталијама, нанетих руком, ногом, прстима, чак и полним органом“, рекао је, између осталог, судија Софреновић.

Љубавници из пакла

„Љубавници из пакла“, како су названи тих година у медијима, потом су упућени на издржавање казне. Малиша је најпре био у „Забели“, а затим је пребачен у затвор „Нова скела“, док је Ана у женском затвору у Пожаревцу. Она је радно ангажована у кројачкој радионици, док је Малиша, према незваничним сазнањима, пре неколико година прешао у ислам, пустио је косу и браду и ревносно се клања сваки дан.

Подсетимо, током истраге злочина утврђено је да је Малиша у више наврата сексуално злостављао малу Кају, уз сагласност њене мајке. Кобног дана, у Звездарској шуми Јевтовић је зверски претукао и силовао несрећну девојчицу, док је њена мајка пушила цигарете и чувала му стражу. Дете је задобило језиве повреде, а монструми су га одвели код лекара и рекли да је мала Каја пала с кревета. Доктори су, међутим, одмах схватили да је девојчица злостављана, па је о свему обавештена полиција.

Извор: Мондо