Издвајамо Православље

Ако данас изговори ОВЕ РЕЧИ, сваки прави верник добиће свог АНЂЕЛА ЧУВАРА

Српска православна црква данас слави дан сећања на Светог мученика Конона Исавријског, светитеља из 2. века, који је због своје вере и истрајности страшно страдао.

Светог мученика Конона Исавријског, како хришћани верују, хришћанству је подучио сам Архангел Михаило и до саме смрти невидљиво га је пратио овај анђео Божји.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прича каже да је читавог живота Конон био привучен не овоземаљским благом већ духовним и небеским. Кад су га родитељи силом оженили, он прво вече узе свећу и стави је под суд, па упита своју невесту:

„Шта је боље, светлост или тама?“

„Светлост“.

Тада јој он поче говорити о вери Христовој, и о духовном животу као бољем и лепшем од телесног те према предању тако успе да и њу, а потом и своје родитеље приведе у веру Христову.

И тако је Конон наставио да живи са својом невестом, али као са сестром. Након што су му преминули родитељи, а убрзо и супруга потпуно се повукао из световног живота и посветио молитви и посту.

Још за живота се прочуо као свети човек коме су многи долазили по савет и утеху, а забележен је и као велики борац за ширење хришћанства. Црквене књиге кажу и да је чинио многа чуда – при једном гоњењу би ухваћен и мучен, и сав избоден ножевима. Његовом крвљу мазаху се болесници и одмах исцељиваху.

Свети мученик Конон Исавријски умро је у ИИ веку у свом родном граду. Српска православна црква слави га 5. марта по црквеном, а 18. марта по грегоријанском календару.

И као што је Архангел Михаило бдио над Светим Кононом читавог живота, стари кажу да овај светитељ пази и чува вернике. Попут анђела чувара, он долази и води кроз живот људе који му се молитвом обрате за помоћ.

„Мученик Твој Господе, Конон, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.“

 

Извор: Т.Г. / zena.blic.rs